Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från NOA Gallery

“Konst ska kännas bra i magen”

Konstnären Sara w. Nelin använder humorn som röd tråd i sina verk. ”Jag vill få betraktaren att skratta. Konst ska inte vara så svårt” berättar Sara.

– Redan på folkhögskolan blev det tydligt för mig att jag har svårt för det allvarsamma. När vi skulle måla landskap lade jag alltid till en humoristisk twist. Mina sjöar fick besök av badankor och dalahästmönstret smög jag in när vi målade schackpjäser. Även om det kan finnas en allvarlig grund i en bild så vill jag lägga till något lekfullt i motivet och titeln, berättar Sara.

På NOA Gallery har Saras serie av motiv med klassiska svenska kaffekoppar och småfåglar snabbt tagit svenska folket med storm. Titlar som ‘Kaffegök’ och ‘Ska du verkligen ha en kopp till’ har blivit uppskattade presenter till kaffetunnor runt om i landet. Tavlorna har en hög igenkänningsfaktor och brukar väcka många reaktioner när de ställs ut.

– Det är många som kommer fram och berättar om minnen de har till kaffekopparna. Många har en relation till dessa mönster och berättar om sina mor- och farföräldrar. För att inte tala om alla som fortfarande samlar på och använder dessa tidlösa koppar i sina hem. Själv är jag väldigt förtjust i mina mon amie-koppar därhemma.

– Serien med kaffekoppar och småfåglar växte fram genom idéen om den höga stapeln av porslinskoppar. Egentligen går det ju inte att stapla så högt, men om det gick, hur skulle det se ut då? Sen lade jag till fåglarna som har varit med mig sedan jag började teckna med tusch. Det är roligt att försöka fånga uttrycken hos småfåglarna, de är så snabba och har mycket personlighet.

Sara tar ofta med sig skissblocket och beger sig ut i naturen för att teckna de djur hon möter. Ofta arbetar hon med ett specifikt djur under en längre period tills hon känner sig färdig med det.

– Jag fascineras av djur som ser lite annorlunda ut. Jag gillar giraffer med långa halsar och taxarnas avlånga kroppar. Nu när det är harens år känner jag att jag vill göra något med det. Harar är väldigt personliga, snabba och försiktiga, det vore roligt att försöka fånga det, berättar Sara.

Upplev konst med magen

Ett missförstånd som Sara ofta stöter på är idéen om att man måste kunna mycket om konst för att titta på eller köpa konst.

– När jag bjuder in till vernissage händer det att jag stöter på osäkerhet och folk som säger att de inte kan något om konst. Jag försöker sprida ordet om att man ska uppleva konst med magen. Det ska kännas rätt helt enkelt, du behöver egentligen inte kunna mer än så.

Köp Sara w. Nelins populära konst på NOA Gallery.