Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Annons Innehåll från Postnord

Så rustar PostNord inför Black Friday

PostNord har öppnat två helt nya paketsorteringsterminaler i Växjö och Örebro med toppmoderna maskiner som kan sortera upp till 16 000 paket i timmen. FOTO: Magnus Liam Karlsson
PostNord har öppnat två helt nya paketsorteringsterminaler i Växjö och Örebro med toppmoderna maskiner som kan sortera upp till 16 000 paket i timmen. FOTO: Magnus Liam Karlsson
Från Postnord

Förra årets Black Friday blev en väckarklocka med paketvolymer långt över branschens prognoser. Nu laddar PostNord med ett åtgärdsprogram som ska säkra julleveranserna. Allt för att du som konsument ska få dina julklappar i tid.

Rätta artikel

Den 23 november går startskottet för årets julhandel i samband med e-handlarnas stora reahelg. Förra årets Black Friday blev dock en riktig skräll när paketvolymerna vida översteg PostNords och e-handlarnas prognoser på mellan 20 och 30 procent. Antalet paket ökade med 51 procent och skapade flaskhalsar i systemet och med det försenade paket. 

– Förra året blev alla helt tagna på sängen. Vi hade aldrig kunnat drömma om de volymer som strömmade in till terminalerna efter Black Friday. I år har vi presenterat en rad åtgärder för att klara av topparna, säger PostNord Sveriges vd Annemarie Gardshol.

 Så ska PostNords vd vinna tillbaka svenska folkets förtroende. Läs intervjun med Annemarie Gardshol här.

  Ska åtgärda problemen
I åtgärdspaketet ingår bland annat 3 000 extraanställda, 140 nya ombud, 40 tillfälliga julombud och samarbeten med stora e-handlare för att sprida transporterna bättre under dagen. PostNord har också öppnat två nya paketterminaler i Örebro och Växjö som hanterar mellan 10 000 och 16 000 paket i timmen.

– Vi har tittat på en rad områden där det uppstått problem tidigare och ökat resurserna där. Till exempel har kundservice öppet längre under hela perioden. Vi sätter också in extra transporter och sorterar paket på helgen i större delar av landet från Black Friday fram till jul, berättar Annemarie Gardshol.

Håll koll på alla viktiga datum i jul och nyår

 Förra året passerade 750 000 paket PostNords terminaler under Black Friday-helgen. Prognosen för i år är 900 000 paket, ungefär en 25-procentig ökning.

 – Prognosen är resultatet av ett nära samarbete med våra kunder, tillsammans med hur det har sett ut historiskt och våra aktuella trender. Men om det visar sig att det blir en riktig julrusch på nätet kommer vi naturligtvis att göra allt för att ta hand om volymerna, säger Annemarie Gardshol.

– Det här är ett av årets roligaste, men också intensivaste dygn i e-handeln. Alla är på tårna, från e-handlarna till transportörer och alla ombud. Med gemensamma krafter kommer vi att klara det här.

  Fakta: Så här ska PostNord klara julen

3 000 extra medarbetare i hela landet

Två nya paketterminaler i Örebro och Växjö.

Samarbeten med branschens större e-handlare för att undvika köbildning vid paketsorteringen.

Sortering av paket på helgen i stora delar av landet.

140 nya ombud under året och 40 tillfälliga december ut.

Extra öppet på serviceställen som lämnar ut stora paket.

Lördagsleveranser till ombuden i storstäderna december ut.

Leveranser hem till privatpersoner kvällstid på större orter.

Behåller två flyglinjer under julen som var planerade att tas bort.

Förlängda öppettider på PostNords kundservice december ut.

Palleveranser även till hemmet.