Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)

Snart kommer nya X 2000-tågen

Under uppbyggnad: Nya bistron är en mix av USA och Italien, och kommer att servera högklassig mat med ekologiska råvaror.
Under uppbyggnad: Nya bistron är en mix av USA och Italien, och kommer att servera högklassig mat med ekologiska råvaror.

Håll utkik, snart är premiären. Nya X 2000-tåg provkörs redan nu under hösten – och ska tas i fullt bruk efter sommaren.
– Det blir ett helt nytt tåg men i ett beprövat och robust skal, säger Arvid Fredman, chef för X 2000-tågen på SJ.

Fler bilder: Förhandstitt på nya X 2000

 De nya X 2000-tågen får en lång rad förbättringar och ska vara snabbtåg i toppklass i ytterligare 20-25 år, är tanken.  De kommer att vara mer energieffektiva – men också mer robusta och pålitliga.

Förarhytt och driv- och styrsystem med transformator ska bytas ut ur alla tåg – liksom bord, säten och hyllor. Allt ska ersättas med modern teknik och inredning. 80-talets datateknik kommer att uppgraderas till den allra senaste. Allt i syfte för att göra framtidens tågresor ännu bekvämare.

– Man kan säga att vi byter hjärta och hjärna på patienten, men inte skelettet. De tekniska uppdateringarna kommer också att ge bättre punktlighet för våra resenärer, säger Arvid Fredman.

Att modernisera de 36 X 2000-tågen kostar uppemot 3,6 miljarder kronor – men det är en investering som alla resenärer kommer att uppskatta väldigt mycket.

Och många har fått vara med att tycka: personal, resenärer, lokförare. Som exempel kan nämnas att stolarna i 1 och 2 klass har arbetats om fyra gånger. Allt för att hitta den perfekta komforten och utseendet.

I januari börjar inredningsupprustningen på allvar. Hösten ägnas framförallt åt att säkerställa så att all teknik kommer att fungera, därefter väntar testkörning som framförallt sker nattetid då spåren är avstängda för annan trafik.

Och nästa höst kommer de nya, uppgraderade X 2000-tågen att rulla på landets rälser.

FAKTA/NÅGRA AV FÖRBÄTTRINGARNA MED NYA X 2000

  •  Nya, bättre solar med smäckrare tyg och bredare benutrymme i förstaklass.
  •  Modern och bättre belysning.
  •  Större och smartare bagageförvaring.
  •  Nya handikapptoaletter och bättre tillgänglighet för funktionshindrade.
  •  Luftkonditionering som anpassas för varje vagn.
  •  Nya dörrar.
  •  Snabbare wifi.
  •  Fler kan åka – men utan att det blir trängre.
  •  En ny bistro med inspiration från amerikanska diners och italienska kaffebarer.

Här bokar du din resa!

Denna artikel är en annons med innehåll från SJ och ej en artikel av Dagens Nyheter.