Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Annons Innehåll från Skandia

Psykologen: Då är det dags att byta jobb

Från Skandia
Man behöver fundera över syfte och motiv när man byter jobb, det ska inte kännas som en press att man ständigt måste rulla vidare bara för att det ligger i tiden, säger Åsa Kruse.

Känns jobbet inte längre stimulerande? Har din utvecklingskurva planat ut? Då är det kanske dags att testa karriärvingarna på annat håll.
– Inställningen att man ska stanna ett helt liv på samma arbetsplats gäller inte längre, säger psykologen Åsa Kruse.

Rätta artikel

 10 tips som kan höja din pension

De flesta funderar någon gång på att byta jobb eller till och med starta eget. För vissa handlar det om att inte trivas med sin nuvarande situation och för andra om att förverkliga någon dröm.

Arbetsmarknaden blir allt rörligare, och enligt psykologen och författaren Åsa Kruse beror det på att man idag ser det som en del av sin utveckling att byta arbete.

– Utvecklingen inom olika arbetsområden går snabbt, ny kunskap behövs och tillförs på ett annat sätt än förr. Det beror också på att fasta anställningar till viss del ersatts av projektanställningar och tillfälliga uppdrag, säger hon.

  Att våga följa sitt hjärta och förverkliga sina drömmar blir allt mer prioriterat i arbetslivet. Det har enligt Åsa Kruse med utveckling att göra; att ingen vill känna sig låst och begränsad.

– Det finns något sunt i att vilja prova sina förmågor och försöka leva på det sätt som tilltalar en mest. Det finns dock en trend i att alla ska följa sina drömmar i ”allt är möjligt-andan”. Jag tror på en balans mellan förnuft och känsla, att det man provar och vill förverkliga också ska stå på en realistisk grund där man tagit reda på så mycket fakta man kan kring det man vill testa och bedömer det som en genomförbar plan.

Trifa Chireh, pensionsspecialist på Skandia, menar att den nya, spännande och flexibla arbetsmarknaden som växer fram ger stora möjligheter.

– Samtidigt tvingas vi ta allt större eget ansvar för att i framtiden få ut en rimlig lön som pensionär. En fråga som kan vara viktig att tänka på när man byter jobb är tjänstepension och privatpensionssparande som är en stor del av det du ska leva på som pensionär, säger hon.

En del kommer bara få 40 procent av slutlönen i pension från staten. Det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden är tjänstepension och privat pensionssparande.

– Att medvetenheten om detta ökar är positivt för det innebär att allt fler hinner agera i tid, säger Trifa Chireh.

 Så här kan du komplettera med ett privat pensionssparande

  Åsa Kruse radar upp flera anledningar som kan ligga bakom en känsla av att det är dags att gå vidare. Det kan handla om att arbetet inte längre känns stimulerande, att man inte får utvecklas där man är – att det helt enkelt börjar kännas tråkigt och begränsat.

– Men det kan också handla om att organisationen har förändrats så att man inte längre trivs i den, att man har fått andra arbetsuppgifter som man egentligen inte vill ha eller att chefen och kollegor man jobbat så bra ihop med har bytts ut.

Enligt Åsa Kruse har det dock inget egenvärde i sig att hela tiden byta jobb med några års mellanrum.

– Vissa människor har förmånen att få utvecklas på en och samma arbetsplats och ska då inte behöva känna sig pressade att ”mot sin vilja” lämna organisationen bara för att gå in i en annan. Man behöver fundera över syfte och motiv när man byter jobb, det ska inte kännas som en press att man ständigt måste rulla vidare bara för att det ligger i tiden.

  Hur kan man då undvika att råka ut för en kalldusch när det är dags att gå i pension? Det finns flera olika alternativ för hur du själv kan agera.

– Oavsett anställningsform krävs det ofta ett privat pensionssparande. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du har slutat jobba, säger Trifa Chireh och tillägger:
– Är du anställd via en arbetsgivare bör du se till att du har tjänstepension. Om du är anställd i ett eget aktiebolag är det mest fördelaktigt att teckna tjänstepension via just ditt eget aktiebolag.

 Testa vilket tjänstepensionspaket som passar dig och ditt företag