Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Södertälje science park

Forskning och framsteg – Science Week visar framtiden

Från Södertälje science park

Under Science Week får du ta del av det senaste inom forskning, utveckling och innovation genom kreativa workshops och seminarier i Södertäljes nya kunskapscentrum.

– Vi är spindeln i nätet och engagerar olika aktörer till att vara en del av en större helhet, säger Robert Kingfors, vd för Södertälje Science Park.

Nyfiken på framtiden? Det här händer på Science Week 2020

I efterdyningarna av att AstraZenecas forskning försvann från Södertälje 2012 såddes fröet till uppbyggnaden av en modern mötesplats för utveckling. I en kraftsamling gick kommunen, KTH, Scania och AstraZeneca samman med visionen att bygga upp en öppen arena med fokus på teknik, forskning, innovationer och hållbar produktion.

– Södertälje är en stad med hundratusen invånare som tillverkar upp till tio procent av Sveriges varuexport. Då blev det ganska naturligt att fokus och visionen för oss var att bli bäst på hållbar produktion, eftersom det är produktion vi kan, säger Robert Kingfors.

Unik miljö för utveckling och forskning

I dag sjuder stadsdelen Snäckviken i norra Södertälje av nytt liv och området som tidigare präglats av stängda industrilokaler är nu ett kreativt kunskapscentrum och samlingsplats öppen för alla.

I hjärtat av satsningen står Södertälje Science Parks ljusa och moderna lokaler, som även är nytt campus för KTH:s utökade verksamhet i Södertälje.

– Vår vision är att vi ska bli den nationella noden för hållbar produktion där det bedrivs branschöverskridande forskningsprojekt och satsningar. Många andra science parks har ett fokusområde som handlar om en bransch. Där går vi lite på tvären eftersom vi pratar om produktion mer generellt. Det går att producera allt från livsmedel och läkemedel till lastbilar och tjänster. Vi ska kunna erbjuda verktyg och kunskap åt dem som vill förbättra och utveckla sin produktion i hållbar riktning, berättar Robert Kingfors.

Med nya utbildningar, en ny forskningsorganisation och samarbete med de ledande industriföretagen Scania och AstraZeneca har KTH och Södertälje Science Park byggt upp något helt unikt.

– Vi har skapat en miljö här som skiljer ut sig och som bygger på vår industriella närhet. Vi jobbar väldigt interaktivt med företagen och temat för hela KTH Södertälje är hållbar produktion. Det handlar om klimat och miljöfrågan. Det handlar om digitalisering som ett medel. Det handlar om hela den förändring som de tillverkande företagen går igenom och hur de ska kunna ta hand om alla de nya utmaningarna. Vi vill utbilda människor som kan skapa en hållbar framtid, berättar Magnus Wiktorsson, professor och prefekt för institutionen vid KTH Södertälje.

Science Week – en neutral kunskapsarena

En viktig höjdpunkt under året är Science Week, som anordnas den sista veckan i januari. Då öppnar Södertälje Science Park sina dörrar för alla som är intresserade av framtidens samhällsförändringar.

– Är du nyfiken på framtiden och vill kika in i vad som kommer? Vi bjuder in till möten och ger inblick i olika tänkbara scenarion för framtidens utmaningar och lösningar, berättar Eva Helén, utvecklingsstrateg på Södertälje Science Park.

Under fyra dagar samtalar och workshoppar skolelever, studenter, forskare och företagare tillsammans med ledare och medarbetare från industriföretagen och Södertälje stad. Det är ett möte över generationer, branscher och intresseområden.

Som besökare får du ta del av ett 100-tal workshops och seminarier kopplade till forskning, innovation och utveckling. Dessutom har 600 gymnasieelever bjudits in. Att låta de unga, som kanske inte har tillträde till sådant här annars, vara delaktiga ser Science Park som en viktig uppgift.

– Vi vill öppna upp den kunskapsskatt som finns och som man i vanliga fall inte kan ta del av och bygga upp en gemenskap där olika kompetenser på olika nivåer blandas. Vi har många programpunkter som är för människor som är intresserade i både brett och smalt perspektiv vad gäller framtidens hållbara lösningar, berättar Eva Helén.

Ett tema varje dag under Science Week

Varje dag under Science Week 2020 har ett övergripande tema och fokusområde. På onsdagen handlar det om hållbar samhällsutveckling och framtida kompetensförsörjning, under torsdagen ligger fokus på hållbar produktion och fredagens tema är digitalisering och entreprenörskap.

Förutom öppna workshops där du kan 3D-scanna dig själv och bli ett konstverk, konstruera modeller i prototypverkstan eller smaka framtidens klimatsmarta mat, finns en lång rad seminarier arrangerade av både stora och små aktörer. Bland annat berättar Scania om omställningen mot elektrifiering och förarlösa fordon, AstraZeneca tar upp digitaliseringen och hållbar läkemedelsproduktion och KTH ger forskningsinsikter om transformationen mot en hållbar industri. Grafikens Hus samtalar om 3D och konstens möjligheter i stadsutvecklingsprocesser.

Nytt för i år är ett 24 timmar långt hackaton om att hitta lösningar för framtidens hållbara stad, även mellanstadieelever bjuds in till ett speciellt hackaton där de bygger framtidens Södertälje i Minecraft. På lördagen är det seminarier och öppet hus där du bland annat kan bygga prototyper, 3D-skanna dig själv, smaka framtidens mat och se de vinnande lösningarna i ”Hack for Södertälje”.

Läs mer om Södertälje Science Park

OM SÖDERTÄLJE SCIENCE PARK

Södertälje Science Park är en utvecklingsarena som satsar på att bli en nationell nod för forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Här kan aktörer från näringsliv, akademi och samhälle träffas, samverka och driva branschöverskridande forsknings- och utvecklingsprojekt. I Södertälje Science Park ligger KTH:s utbildnings- och forskningsorganisation kring hållbar produktion, med 1 200 utbildningsplatser.

Bakom bildandet av Södertälje Science Park står Södertälje kommun, KTH, AstraZeneca och Scania.

En unik kunskapsarena – nya utbildningar och ny forskningsorganisation på KTH i Södertälje