Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Södertälje science park

MatLust ger näring åt svenska livsmedelsföretag

Från Södertälje science park
Foto: Fredrik Sederholm

Det finns ett enormt intresse för lokalt producerad och ekologisk mat. 

Trots det är en stor del av maten vi äter importerad.

– Det är inte hållbart ur ett miljöperspektiv. Vi måste arbeta för att säkra en god livsmedelsförsörjning med hälsosam och hållbart producerad mat, säger Sara Jervfors, projektchef på MatLust, som erbjuder stöd till livsmedelsföretag i Stockholmsregionen. 

Science Week sänder digitalt – här är hela programmet

Livsmedelsproduktionen i Sverige har minskat och ungefär hälften av maten på våra tallrikar är idag tillverkad i andra länder. Det gäller även mat som vi har möjlighet att producera själva i våra jordbruk. Dessutom väljer många att basera sina måltider på mat som vi inte har förutsättningar att varken odla eller lagra i vårt klimat.

– Ris och pasta är en vanlig bas i kosten i många familjer, men ris kan man inte producera här och pasta görs framförallt av durumvete som inte går att odla i stora delar av Sverige. Tittar man på grönsaksutbudet är den största delen importerade grönsaker som tomat, gurka och paprika, som varken går att odla eller förvara här under en längre period, säger Sara Jervfors.

Sara Jervfors är projektchef på MatLust, som erbjuder stöd till livsmedelsföretag i Stockholmsregionen.
Sara Jervfors är projektchef på MatLust, som erbjuder stöd till livsmedelsföretag i Stockholmsregionen. Foto: Pontus Orre

Samverkar med näringslivet

För att främja tillverkningen av svenska livsmedel och lyfta fram råvaror som vi har förutsättningar att producera lokalt arbetar Södertälje kommun, i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin, aktivt tillsammans med företagen i regionen.

– Tittar man på livsmedelsförsörjningsfrågan i Stockholmsregionen är den i stort sett obefintlig idag. Här bor 25 procent av Sveriges befolkning och det finns en hel del jordbruksmark, men endast tre procent av landets jordbruksföretag finns här, berättar Sara Jervfors, som även är kostchef på Södertälje kommun.

Behovet av en egen livsmedelsproduktion har även hamnat i nytt ljus under pandemin då allt fler har förstått hur sårbara vi blir utan egen matproduktion. Genom det EU-finansierade projektet MatLust, i samarbete med bland annat Södertälje Science Park, erbjuds kostnadsfritt stöd till små och medelstora livsmedelsföretag.

Genom utvecklingsprogram och nätverk arbetar MatLust med att hjälpa företagen att få ut sina lokalt producerade produkter, råvaror och livsmedel på marknaden.

Aktivt arbete med skolmaten

I MatLust ingår också en testbädd där företagen får möjlighet att utveckla sina produkter tillsammans med professionella kockar och sedan testa dem på slutkonsument, bland annat i skolrestaurangerna i kommunen.

– Målet är att produkten ska ut i så stor skala som möjligt och inte stanna i Södertälje. Vi har samverkan med grossister som levererar till andra offentliga måltider och andra storkök i hela Sverige.

En viktig del i kommunens arbete är också att servera hälsosam och hållbart producerad mat i skolorna. En förhoppning är att det kan påverka hur barnen väljer att äta även i framtiden. Sedan 2010 har de jobbat med måltidskonceptet Diet for Green planet när de serverar mat till Södertäljes 13 000 skolelever.

– Det är ett är ett måltidskoncept som består av fem kriterier: Det ska vara gott och hälsosamt, det ska huvudsakligen bestå av råvaror som är producerade hållbart där standarden är KRAV eller ekologiskt miljömärkt, det ska vara lokalt odlat i säsong, menyerna ska baseras på vegetabiliska råvaror, till exempel baljväxter och fullkorn och man ska arbeta med att minimera svinnet i hela kedjan, säger hon och fortsätter:

– Skolmåltiden är en skattefinansierad utgift och då kan man fundera på hur man kan maximera utkomsten av den här skatteutgiften genom att styra inköpen. Det ger mervärden som att säkra en viss nivå av livsmedelsförsörjningen i den egna kommunen.

Foto: Fredrik Sederholm

FAKTA / MatLust på Science Week

ONSDAG 3 FEBRUARI 13:00-14:15

Workshop: Matsystem och resiliens, vad kan vi lära av pandemin?

En workshop som lyfter frågan: ”Hur kan vi arbeta långsiktigt förebyggande för att minska sårbarheten i livsmedelssystemet?”

– Pandemin har bland annat lett till att konsumenterna har fått upp ögonen för den lokala maten och inser värdet av att ha en egen livsmedelsproduktion. Det har varit gynnsamt för svenska livsmedelsproducenter och det finns en medvetenheten och förståelse för att vi behöver odla här och att vi blir sårbara om vi inte har någon egen matproduktion, säger Sara Jervfors.

FREDAG 5 FEBRUARI 12:30-13:00

Cookalong lunch

Få inspiration att laga framtidens hållbara skolmat tillsammans med MatLust och kostenheten på Södertälje kommun. Möt nya matentreprenörer och skolelever i en digital cookalong och ta del av recept och menyer.

– Matvanor är svåra att påverka och det är inte alltid lätt att kliva in och introducera en ny produkt. Det handlar så mycket om matkultur och vad barnen är vana vid hemifrån. Vi visar upp produkter som vi har utvecklat genom åren tillsammans med livsmedelsföretagen. Nya matentreprenörer berättar om sina produkter, bland annat en producent som gör livsmedel på lokala baljväxter, berättar Sara Jervfors.