Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Södertälje science park

Saltå Kvarn växer med ny kraft

Från Södertälje science park

När intresset för ekologisk mat exploderade växte också Saltå Kvarn snabbt. Samtidigt behövde företaget nya redskap för att kunna fortsätta utvecklas i takt med att efterfrågan på hållbara livsmedel ökade. 

– Tack var Lean-programmet har vi en filosofi och principer som vägleder oss genom hela företaget, säger Jonas Regnér, vd på Saltå Kvarn.

LÄNK: Ta del av Science Week 2021 – så leder du hållbart med Lean

Vid E4:ans avfart strax söder om Södertälje ligger Järna, en grönskade bygd som ibland även kallas för norra Europas ekologiska vagga. Omgivningarna vittnar om det jordbruksarv som finns här och i det gamla kvarnområdet vid Moraån växte företaget Saltå Kvarn fram 1964.

Här finns förutom kvarnen även ekologiskt surdegsbageri, kafé och affär och idag är företagets livsmedel i färgglada förpackningar i retrostil ett självklart inslag i många skafferier. Grundidén – då som nu – är att odla hållbart och att mat som produceras varsamt både är hälsosam och smakar bättre.

– Vi höll på med ekologi innan ekologi fanns, och på den tiden hette det alternativ odling. Det växte fram ur det som skedde under 50-och 60-talen då jordbruket var inne i en stor förändringsfas med industrialisering, besprutning och konstgödsling. Bland den här gruppen av människor fanns hela tiden en tro på ett jordbruk som både är hållbart, med råvaror som är hälsosamma och där man också förnimmer smaken av odlarens ansträngningar, berättar Jonas Regnér.

Jonas Regnér, VD på Saltå Kvarn
Jonas Regnér, VD på Saltå Kvarn

Ett ekologiskt uppdrag

Företaget ägs av ett antal stiftelser och har alltid haft det ekologiska uppdraget som ledstjärna, men samtidigt som medvetenheten kring hållbar livsmedelsnäring och ekologisk mat ökade för några år sedan ställdes företaget inför nya utmaningar.

– Vi var inte ensamma längre och vi hade ett ganska stort minusresultat. Vi hade tappat affärer och hade haft problem med leverantörer. Det var en tuff period, minns Jonas Regnér.

Det blev också början på vändningen. Tillsammans med Leancentrum på KTH i Södertälje gick ledningsgruppen igenom verksamheten inifrån för att se vad som kunde förändras och förbättras samt vilka verktyg som skulle kunna ge företaget ny kraft.

Det första arbetet med lean gjorde Saltå Kvarn inom projektet MatLust, därefter gick de in i Produktionslyftets 18-månadersprogram och medarbetarna utbildade sig i det nya sättet att tänka. Det handlar bland annat om att identifiera problem och minska slöseri, vilket går hand i hand med företagets hållbarhetsfilosofi, och att öka kundvärdet – vilket är en utgångspunkt för ekonomiskt hållbart företagande.

– Det blev en ögonöppnare för många av oss. Vi är ett företag med väldigt många engagerade människor som brinner för ett hållbart levnadssätt och för att rädda vår miljö. Men vi måste inte bara vara överens om vad vi ska göra, utan också hur vi ska göra det. Det är nyckeln och där hjälper lean-filosofin oss hela tiden att stärka vårt hållbarhetsarbete.

De kunde snabbt se fler positiva resultat som effektiva produktionsflöden, nöjdare kunder och engagerade delaktiga medarbetare.

– Idag finns lean som förhållningssätt i företagets alla delar och går som en röd tråd genom allt vi gör. Det har gett oss ett gemensamt språk och finns som kultur i både ledarskap och hos den enskilde medarbetaren. Vi hade inte varit där vi är idag utan lean, berättar Jonas Regnér.

Lean-arbete från ax till limpa

Carolina Jarenius är projektledare och Lean-coach på Leancentrum vid KTH i Södertälje. Hon är övertygad om att Saltå Kvarns framgångsrika resa beror just på hur de har låtit metoderna genomsyra alla delar av företaget och att de även har lyft leanarbetet från produktionsmiljön in i en tjänstemannamiljö.

– De har jobbat med med lean under hela produktionskedjan – från ax till limpa. De har också tagit med arbetet in i verksamhetens andra delar där det också handlar om tjänster och marknadsföring, berättar hon och fortsätter:

– Lean handlar just mycket om att främja det livslånga lärandet bland annat med hjälp av systematiskt förbättringsarbete. Genom att gå igenom företaget från ägare till enskild medarbetare synliggörs kraften hos medarbetarna och människorna.

Att ställa om kan däremot vara en tuff resa och det är därför viktigt att ha med alla ombord.

– Det handlar om att ändra vanor och det vet ju alla hur jobbigt det är. Därför är det jätteviktigt att man har med sig hela ledningsgruppen och övriga ledare i omställningen, de måste alla efterfråga de nya arbetssätt vi har kommit överens om. När man väl får fart på skeppet och får med sig medarbetarna blir det däremot enklare att styra.

LÄNK: KTH Leancentrum i Södertälje erbjuder utbildning i hållbar verksamhetsutveckling

FAKTA: Det här är Science Week

• Science Week pågår den 3-5 februari och är ett samhällsforum som driver omställningen till en hållbar värld genom att skapa delaktighet, diskussion och opinion kring vår tids viktigaste frågor.

• Vi arrangerar ett 80-tal digitala seminarier, panelsamtal och workshops om samhällsutveckling, hållbar produktion och entreprenörskap med aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor.

• Bakom Science Week står Södertälje Science Park tillsammans med sina ägare Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca och KTH.