Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från SPP

Expertens 3 tips: Så sparar du dig rikare

Från SPP

Det går att spara sig till en god ekonomisk tillvaro på ålderns höst, men fallgroparna är många. 

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, menar att tjänstepensionen är en bra plats att börja på.

EXTERN LÄNK: Så vet du om just du kan gynnas av att samla pensionen

Många upplever en onödig oro för sin ekonomiska framtid. Sparande kan samtidigt uppfattas som tråkigt och svårt. Men att lägga tid på en ordentlig överblick är väl investerade timmar. Shoka Åhrman ger tre tips för att få slantarna att växa.

1. Se över hela sparandet

60 procent av svenska befolkningen upplever att de har dålig koll – eller ingen koll alls på sitt sparande, enligt en Sifo-undersökning. Men det går att sätta sig i förarsätet.

– Genom att logga in på Minpension.se eller ringa en pensionsrådgivare går det hyfsat enkelt att få en bra överblick. När du väl ser svart på vitt hur situationen ser ut är det också lättare att hitta engagemanget att ta tag i sparandet.

2. Gör det enklare – och roligare

Shoka Åhrman har en bakgrund inom beteendeekonomi och återkommer ständigt till vikten av att göra sparandet kul och enkelt istället för att se det som ännu en börda i tillvaron.

– Många tror att man måste ha en massa pengar över för att kunna spara, men så är det inte. Varje hundralapp du kan sätta av ger effekt i slutändan. Däremot är det jobbigt för hjärnan att fatta det beslutet hela tiden, så min rekommendation är att göra sparandet så automatiserat och enkelt som möjligt.

Ett sätt att skapa engagemang kring framtiden är att samla pensionen på ett ställe. Då kan man få lägre avgifter samtidigt som det blir enklare att titta till sparandet regelbundet.

– Många har till exempel tjänstepensionen utspridd hos en rad olika aktörer utan att de vet om det. Med en duktig rådgivare kan du få hjälp med att samla pensionen och samtidigt få bort dolda avgifter som äter upp kapitalet. I dag kostar det bara 600 kronor att flytta en tjänstepensionförsäkring som tecknats efter 2007.

3. Investera hållbart

Enligt Fondbolagens förening ökade det europeiska kapitalet som investerats i ”vanliga” fonder med 4,8 procent under 2020, medan de hållbara fonderna ökade sitt kapital med 37,1 procent. Trenden visar på ett ökat intresse, man samtidigt kan hållbart sparande vara en djungel av olika begrepp. För att skapa en tydlig överblick över olika hållbarhetsfaktorer har SPP tagit fram ”Din Hållbarhetskarta”.

– För SPP handlar hållbarhet om miljömässiga, etiska och sociala faktorer. I hållbarhetskartan kan du som kund exempelvis se hur stor andel fossilfria fonder du har i ditt samlade pensionssparande hos oss, och vilket klimatavtryck de investeringarna har. Med hjälp av dessa konkreta nyckeltal kan du tillsammans med en rådgivare diskutera hur du ska nå just dina hållbarhetsmål för ditt samlade pensionssparande.

EXTERN LÄNK: Så vet du om just du kan gynnas av att samla pensionen