Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från SPP

Sparar du till pensionen i onödan?

Från SPP
Shoka Åhrman, Sparekonom på SPP.
Shoka Åhrman, Sparekonom på SPP.

När lönen trillar in på kontot i slutet av månaden kan de flesta tänka sig roligare saker att spendera den på än ett extra sparande till pensionen. Men enligt statistik från Pensionsmyndigheten över faktiska pensioner behöver cirka 50 procent av svenskarna pensionsspara privat för att nå upp till önskad nivå.

Gör SPPs snabbtest och få pensionstips utifrån din spartyp >>>

Hur mycket av din slutlön vill du ha i pension? Ett vanligt svar på frågan är att omkring 80 procent skulle kännas bra. Men för att nå upp i den nivån skulle alltså hälften av alla svenskar behöva dryga ut pensionen med ett privat sparande.

– Det kan låta överdrivet att så många behöver spara privat för att få en pension som man är nöjd med, men så ser verkligheten ut. Samtidigt finns knep som får din tjänstepension att växa, vilket kan minska summan du behöver spara privat, säger Shoka Åhrman, Sparekonom på SPP.

Pensionen består av tre delar

En vanlig svensk pension består av tre delar – den allmänna pensionen, som kommer från staten, tjänstepensionen, som kommer från din arbetsgivare, och det privata sparandet som många skjuter till. Många fokuserar på den sistnämnda delen som primärt verktyg för att öka sin totala pension, men då menar Shoka Åhrman att man missar en viktig pusselbit.

– Tjänstepensionen står för omkring 20-25 procent av din totala pension, och betydligt mer för de med högre löner. Det är en viktig del av din totala pension som du dessutom har stor möjlighet att påverka, säger hon.

Enligt Shoka Åhrman finns flera sätt att få tjänstepensionen att växa. En bra startpunkt är att logga in på minpension.se för att få koll på hur mycket du tjänat in till din tjänstepension, och få en prognos för hur det kan se ut dagen du går i pension.

– Det tar bara någon minut, och ger dig en bra grund att stå på. På minpension.se kan du också se var din tjänstepension ligger placerad. Eftersom olika arbetsgivare har olika pensionsavtal ligger tjänstepensionen ofta utspridd hos flera pensionsbolag. För många kan det vara en oväntad konsekvens av att man byter arbetsgivare under yrkeslivet, berättar hon.

Se över möjligheterna

När du väl har koll på nuläget kan du se över dina möjligheter att optimera tjänstepensionen. Här betonar Shoka Åhrman vikten av att utgå ifrån dina personliga förutsättningar.

– Forskning visar att vi människor inte är så rationella som vi gärna utger oss för att vara. Istället styrs en stor del av vårt beteende av våra känslor och invanda mönster. Därför är det extra viktigt att utgå ifrån den du är – och inte den du vill vara, när du optimerar ditt pensionssparande.

En vanlig fälla är enligt Shoka Åhrman att man vill se sig själv som något av en börshaj, som kommer att sitta och köpa och sälja fonder dagarna i ända, och därför väljer att placera sin tjänstepension i en mer komplicerad lösning. Samtidigt som man egentligen är en person som vill ha trygghet och låta sparandet sköta sig självt, där det snarare kan vara gynnsamt att välja en traditionell försäkring med en garanti i botten.

– Därför har vi på SPP tagit fram ett snabbtest, där du kan ta reda på vilken spartyp just du är. Där får du också en guide med skräddarsydda tips på hur du kan optimera ditt pensionssparande utifrån din specifika spartyp, berättar Shoka Åhrman.

Gör SPPs snabbtest och få pensionstips utifrån din spartyp >>>