Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från SPP

Sparekonomens tips – så bygger du en förmögenhet

Från SPP
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP

Många gånger är det vi själva som sätter käpparna i hjulet på vägen mot en rikare framtid. Bland annat eftersom vi ofta låter våra känslor ligga till grund för besluten vi fattar. Men enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, så kan några enkla knep hjälpa dig att över tid förvandla små belopp till större summor.  

Har du också lätt att falla för snabba impulsköp? Då är du inte ensam. Forskning visar att vi människor inte alltid är så rationella när det kommer till vårt långsiktiga sparande.

– Du har säkert också stött på den där kompisen som är i färd med att flytta och som plötsligt har bostadsmarknaden som ett av sina absoluta favoritämnen? Ofta är det lättare för oss att ta in och spara till det som ligger nära till hands och som känns viktigt för stunden, säger Shoka Åhrman.

Lockas av snabba belöningar

Enligt Shoka Åhrman hänger vårt beteende när det kommer till sparande ihop med samma mekanismer som vi levt efter sedan mänsklighetens begynnelse. Vi lockas gärna av snabba belöningar, lever efter invanda mönster och följer med flocken – något som tidigare var viktigt för vår överlevnad.

– Ett bra första steg till en bättre ekonomi kan därför vara att skapa sig en ökad medvetenhet och ta makten över sitt sparande. Det kan du göra genom att sätta tydliga mål, men också genom att hitta det som verkligen motiverar dig. Och här kan det vara bra att vara lite listig för att lura eventuella hjärnspöken, säger hon och fortsätter:

– Ta pensionen som exempel. Att avsätta pengar till pensionen kan kännas avlägset, men börjar du tänka på ditt pensionssparande som din framtida lön blir känslan kanske annorlunda? Mitt råd är att se på ditt långsiktiga sparande som ett smart karriärsdrag som kommer att hjälpa dig att förverkliga dina drömmar.

När du väl har motivationen på plats så är det dags att sätta upp en plan för ditt sparande. En bra tumregel brukar vara att försöka spara ungefär 10 procent av sin lön efter skatt, i första hand till en buffert och därefter främst till pensionen. Men här betonar hon att det samtidigt är viktigt att utgå från sina personliga förutsättningar:

– Det finns ett gammalt talesätt som faktiskt verkligen stämmer – nämligen att det bästa sparandet är det som blir av. Över tid kan även små belopp, som får möjlighet att växa i ett fondsparande, göra stor skillnad för din framtida ekonomi. Framgångsrecept är att ha en lång sparhorisont, hålla koll på avgifterna och att spara regelbundet, betonar Shoka Åhrman.

Se till att sparandet arbetar för dig

Hennes sista tips är att se till så att sparandet även arbetar för dig. Det kan du göra genom att placera dina pengar på ett sätt som passar din sparprofil.

– Med tanke på att vi sällan är rationella när det kommer till vårt sparande så är det extra viktigt att utgå från vem just du är, och inte den du vill vara, när du söker efter en passande sparlösning. Det är inte ovanligt att man ser sig själv som något av en börshaj, som gärna sitter och dribblar mellan olika fonder, när man egentligen är en person som föredrar ett sparande som sköter sig själv, säger hon och fortsätter.

– Därför har vi på SPP tagit fram ett snabbtest, där du kan ta reda på just din spartyp. Där får du också en guide med skräddarsydda tips på hur du kan optimera ditt långsiktiga sparande utifrån din specifika sparprofil.

Gör SPPs snabbtest och få sparstips utifrån din spartyp