Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Svensk Hypotekspension

Pensionär: Så får du mer i plånboken

Från Svensk Hypotekspension

Pensionärerna utmålas som vinnare i budgeten för 2020 – men många svenska pensionärer är ändå i behov av pengar.

Med speciallånet Hypotekspension® kan du med hus eller bostadsrätt få mer i plånboken.

– Det är ett tryggt sätt att nyttja det sovande värdet på bostaden, säger Nils Ingvarson, marknadschef hos Svensk Hypotekspension.

Här kan du läsa mer om speciallånet Hypotekspension

Vid årsskiftet sänktes skatten för pensioner över 17 000 kronor i månaden. Pensionärer med lägre inkomster har sedan tidigare fått motsvarande skattesänkningar. Samtidigt höjs garantipensionen med 200 kronor i månaden och taket för bostadstillägg höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor.

– Alla höjningar är förstås viktiga denna samhällsgrupp. Samtidigt är det inte säkert att det räcker om man vill leva ett bra liv under pensionärstiden. Våra undersökningar visar att många kämpar för att bara få allt att gå runt, säger Nils Ingvarson.

Ett sätt att öka sin levnadsstandard, om man äger ett hus eller en bostadsrätt som inte är så högt belånad, kan vara Hypotekspension®. Det är en kapitalfrigöringskredit vilket innebär att man tar ett lån på bostadens värde där man slipper amortering och löpande räntebetalningar. På så sätt får kunderna inga ökade vardagsutgifter.

– Kunden får loss pengar som är låsta i hemmet och det är inte förrän när bostaden någon gång i framtiden säljs som lånet och räntan ska betalas. Det är en lösning som passar många, men inte alla.

Utomlands har denna lånelösning blivit väldigt populär. I USA finns över en miljon låntagare och i Storbritannien ökar utlåningen kraftigt år för år. Svensk Hypotekspension ökade sin utlåning med 60 procent under 2019 jämfört med året före.

– Det beror framför allt på att kunskapen om att möjligheten finns sprids hos allmänheten. Allt fler upptäcker att det är ett seriöst och långsiktigt alternativ och många har svårt att få vanliga bolån på banken. För ensamstående pensionär så ligger snittpensionen på ca 18 000 kronor i månaden, och då blir det som regel avslag på banken.

Hur ser den typiska kunden ut hos Hypotekspension?

– Det är en ensamstående person i 70-årsåldern, som har en bostadsrätt hen inte vill flytta ifrån. Då kan den här lösningen passa bra för att förbättra sin tillvaro. Många använder lånet för att renovera hemma, köpa bil, hjälpa barn eller barnbarn med en kontantinsats till en bostad, till en resa eller för att ha mer till vardagsutgifter.

Här kan du räkna på ditt lån

OM HYPOTEKSPENSION®

Svensk Hypotekspension är ett svenskt bostadskreditinstitut som ingår i Nordaxkoncernen och står under Finansinspektionens tillsyn. Företaget erbjuder Hypotekspension®, en kapitalfrigöringskredit vilket är ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. Aktuell ränta finns på hemsidan. En uppläggningsavgift på 1 850 kronor tas ut.