Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Svensk Hypotekspension

Så fick Jan loss pengar till renoveringen av huset

Från Svensk Hypotekspension
”Min pension är inte så stor, men huset är värt en del. Tack vare speciallånet Hypotekspension kunde jag få ut en del av husets värde i förtid”, berättar Jan Klingsell.
”Min pension är inte så stor, men huset är värt en del. Tack vare speciallånet Hypotekspension kunde jag få ut en del av husets värde i förtid”, berättar Jan Klingsell.

Jan Klingsell behövde renovera huset på Ljusterö i Stockholms skärgård.
Med speciallånet Hypotekspension fick han loss pengar.
– Mina vardagsutgifter har inte höjts, och jag har fått en trygg buffert, berättar Jan.

Läs mer om speciallånet från Hypotekspension

Jag Klingsell bor på Ljusterö i Roslagen. Hans röda hus med vita knutar andas snickarglädje, och även Jan utstrålar glädje inför sin villa, men så är han en pensionerad snickare.

Även som aktiv senior snickrar Jan. Men större ingrepp låter han andra göra, som indragningen av kommunalt vatten.

– Det kostade jättemycket! Jag minns att jag tänkte: ”Var ska jag få alla pengar ifrån?”

Banken sa nej

Jan Klingsell gick först till sin bank för att ansöka om ett vanligt bolån.

– De sa nej. Trots att jag var en trogen kund och hade en balanserad ekonomi. Dessutom har jag alltid skött betalningarna. Pensionen var inte så stor, men jag hade huset, det är ju värt en hel del. Det argumentet lyssnade inte banken på.

Jan fick gå hem igen till huset som är hans trygghet sedan 15 år. Vad skulle han göra nu? Det kommunala vattnet måste han dra in.

Sälja? Nej, han ville bo kvar.

– Jag var verkligen förvånad över att huset inte kunde fungera som säkerhet. Jag har alltid sett det som en slags pensionsförsäkring.

”Plocka ut vinsten i förskott”

Så en dag såg Jan en annons i morgontidningen från Svensk Hypotekspension. Den berättade om möjligheten för pensionärer som äger sitt hem att få loss pengar ”ur väggarna”.

– Äntligen någon som förstår hur det är att ha ett boende som är värt en hel del, men att man kanske inte har en så hög pension. Med Hypotekspension kunde jag låna på huset utan att vardagsutgifterna höjdes – och samtidigt bo kvar. Det är lite som att plocka ut vinsten i förskott.

Amorteringsfritt speciallån

Hemligheten bakom att vardagsutgifterna inte höjs är enkel: Hypotekspension är ett amorteringsfritt speciallån för personer över 60 år som äger sitt boende.

Räntan betalas först när huset säljs. Det innebär att Jan Klingsell kan bo kvar i sitt hem så länge han lever.

– Jag tänkte först: Vad är haken? Men jag kom inte på någon. Möjligen att räntan är lite högre än vid vanliga bolån. Å andra sidan väger fördelarna upp det. Jag får ut pengar här och nu – och kan ändå bo kvar i mitt hus som jag snickrat så mycket på.

Förbättrade trädgård och garage

Pengarna Jan fick ut från Hypotekspension täckte indragningen av vattnet. De räckte även till att bättra på trädgården och garaget. En trygg buffert gör att Jan Klingsell idag kan snickra på de projekt han tycker är roliga – som att hjälpa dottern.

– Nu har jag både tid och råd att hjälpa barnen. Det är roligt, även för dem!

Räkna ut hur mycket du kan få i Hypotekspension

OM HYPOTEKSPENSION®

Svensk Hypotekspension är ett svenskt bostadskreditinstitut som ingår i Nordaxkoncernen och står under Finansinspektionens tillsyn. Företaget erbjuder Hypotekspension, en kapitalfrigöringskredit vilket är ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. Aktuell ränta är 4,50 %. Effektiv ränta vid lån på 600 000 kronor är 4,62 % beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år är då 1 173 987 kronor. En uppläggningsavgift på 1 850 kronor tas ut.