Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
Annons Innehåll från Svenska Skogen

Låt skogen flytta in i ditt hem och ditt liv

Från Svenska Skogen

Våra hav och vår natur är fulla av plast som inte kan brytas ner. Dessutom leder tillverkning av oljebaserad plast till ökade koldioxidutsläpp.

Men det finns alternativ – och biobaserade material är en del av lösningen.

Här är fem anledningar till att du ska låta skogen flytta in i ditt hem och in i ditt liv.

1. Välj bort den fossila plasten

Plast kan inte brytas ner naturligt utan sönderdelas till mikroplaster. Det tar hundratals år innan mikroplaster bryts ner och det blir problem när plasten hamnar i våra hav och i vår natur. I EU har det beslutats att engångsprodukter som bestick, sugrör, bomullspinnar och tallrikar i plast ska förbjudas från och med 2021. Det pågår mycket forskning kring att ersätta plasten som material och hur vi ska minska vår användning av fossila källor som olja och kol. En del av lösningen finns i de biobaserade materialen och utvecklingen tar hela tiden stora steg framåt. 

I dag tillverkas bland annat biobaserad plast av socker. Det går inte att avgöra om en plastprodukt är bio- eller fossilbaserad, utan det brukar anges på produkten. Biobaserade plaster är inte nödvändigtvis bionedbrytbara, så i slutändan handlar det om att inte låta plast hamna i naturen oavsett vad en den ursprungliga råvaran är.

2. Välj förpackningar av papper

Att välja förpackningar och varor av kartong och papper har flera positiva effekter. Över 90 procent av alla tidningar och 80 procent av all kartong återvinns i Sverige idag. Skulle de hamna i naturen bryts de ner naturligt. Dessutom är förpackningar i kartong ofta kvadratiska och det gör att de kan packas tajt och transporteras effektivt.

3. Välj fossilfritt till dig själv…

Klädindustrin har stora utmaningar när det kommer till fossila utsläpp, både inom produktion och material. Oljebaserade textilier som fleece och polyester gör så att mikroplaster kommer ut i naturen, bland annat genom tvätt. Det finns flera biobaserade alternativ som viskos, lyocell och modal i både kläder och andra hemtextilier och det kommer ständigt nya alternativ.

Ett annat område som det forskas inom är hygienprodukter, där det bland annat har tagits fram material av cellulosa för att ersätta mikroplaster i smink och kosmetika.

4. …och till ditt hem

Låt även skogen flytta in i ditt hem och låt dina möbler och prylar lagra koldioxid samtidigt som du lever ditt liv. Att bygga i trä har vi gjort i årtusenden, men vi har fortfarande mycket plast som kan ersättas med fossilfria alternativ. Smarta material som klarar av både väta och värme till både kök och badrum utvecklas ständigt.

5. Banbrytande innovationer

En av de största utmaningarna inom forskningen kring att ta fram nya material från skogsråvara handlar om förpackningar som ska klara av vätska och syre. Idag används ofta plast som vätskebarriär i till exempel mjölkförpackningar, men biobaserade alternativ är på väg.

Det finns också stor potential och utvecklingsmöjligheter för skogsråvaran inom elektronik och bilindustri. Bland annat har man hittat egenskaper i nanocellulosa som kan göra den till ett alternativ till plast.

Här kan du läsa mer om Svenska Skogens initiativ