Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Annons Innehåll från Tele2

Guide: Så kommer ditt företag igång med molntjänster

Från Tele2

Det finns flera fördelar med att använda sig av olika typer av molnlösningar, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Så här enkelt kommer du igång – steg för steg.

Rätta artikel

Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Ahead och mycket mer

 Medan många har upplevt de många fördelarna med molntjänster så har andra fortfarande inte riktigt har kommit dit. Orsakerna kan variera men Jessica Bos, Manager, B2B Operations & Advanced Services på Tele2, menar att det finns ett tydligt mönster.

– Säkerhet är alltid ifrågasatt, och något man självklart ska undersöka noga. Rädslan att tappa kontrollen över sin data eller förlora information är också vanlig.  

 Som med många andra digitala tjänster finns det en del förutfattade meningar kring molntjänster. 

– Många tror att det är svårt, att det finns osäkerheter kring kostnader och även om säkerheten, säger Jessica Bos och fortsätter:

– Många börjar i fel ände, flera företag handlar molntjänster utan att ha en plan och tydlig strategi. Det här kan göra att förväntningarna inte stämmer överens med verkligheten.

 En plan och tydlig strategi. Det är i den änden man ska börja när det är dags att komma igång med molntjänster. Och när man väl har kommit en bit på vägen märks det snabbt att de förutfattade meningarna sällan stämmer.

 För företag är det enkelt att komma igång med att använda molntjänster. Så vi tar det steg för steg kring hur ditt företag kan komma igång. 

  Steg 1: Behovsanalys
Börja med en behovsanalys. Där kan man börja med det som är lättast att implementera, exempelvis att använda sig av molntjänster för e-post eller backup. 

– Därifrån kan man bygga vidare efterhand, säger Jessica Bos.

  Steg 2: Rådgivning
För att kunna dra nytta av allt som molnet har att erbjuda gäller det att veta vad som finns att hämta. Förutom säker lagring är till exempel applikationer och växel vanliga molntjänster. Våga fråga och ta hjälp av de som är experter inom ämnet.

  Steg 3: Transformering
När det är dags att använda sig av molnet märks fördelarna direkt. Man kan göra sig av med stora fysiska servrar som tar plats, och istället lagra dokument och annan viktig information digitalt och säkert. Det här öppnar upp möjligheter för företaget att ta sig till en ny nivå.

– Med molnet kan man outsourca saker som man själv inte är bäst på. Företag köper tjänsten och kan lita på att någon annan tar hand om det, exempelvis lagring eller växel. Med hjälp av molntjänster kan man som företag skala upp och fokusera på det man gör bäst, säger Jessica Bos.

  Steg 4: Utveckling
Molntjänster är under ständig utveckling. Behoven ändras och lösningarna förbättras. Det är viktigt att hänga med i svängarna. Säkerställ att företaget använder en leverantör som ser till att ni får det allra senaste inom IT och relevant teknik.

 Bara ett klick bort – här hittar du rapporten Power 2 Stay Ahead och mycket mer