Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Annons Innehåll från Toyota

Bollkänsla – viktigare än perfekt syn i nytt VR-spel

Från Toyota
– Man visar inte bara synnedsättningen i sig, utan faktiskt även möjligheterna som kommer med en synnedsättning, säger Fatmir Seremeti, lagkapten i svenska landslaget i goalball.

Tycker du att du är bra på fotboll?
Tänk då att sätta den i krysset – utan att kunna se målet.
Ett nytt VR-spel simulerar hur det är att spela med nedsatt syn – och avslöjar hur mycket bollkänsla som  finns inom den svenska paraidrotten.

Rätta artikel

Så funkar det nya VR-spelet

Fotboll är den största sporten i Sverige med närmare 600 000 aktiva utövare. Även inom paraidrotten växer fotbollen, inte minst bland synskadade. Matcherna spelas på en 20 meter bred och 40 meter lång plan som omringas av en sarg. Bollen som används har bjällror inuti och gör ljud från sig när den rullar och är i rörelse, vilket hjälper spelarna att lokalisera den.

 För att sprida information om sporten och för att fler ska förstå vilka talanger som finns bland Sveriges synskadade fotbollsspelare har Sveriges Paralympiska Kommitté utvecklat världens första VR-fotbollsspel som simulerar olika typer av synnedsättningar.

Satsningen har skett tillsammans med Toyota, global sponsor av Paralympiska spelen. Toyota har som mål att uppmärksamma paraidrotten för att öka antalet aktiva utövare, något som går i hand i hand en strävan efter att bli ett mobilitetsföretag för alla – oavsett omständigheter och utmaningar.

– Syftet med VR-spelet är att sprida kunskap om hur det är att utöva sport med funktionsnedsättning och skapa en förståelse för vilka fantastiska atleter som finns inom paraidrotten, säger Jan Casserlöv, marknadschef på Toyota Sverige.

  Maximal realism
För att skapa maximal realism har ögonspecialisten Sabina Andersson Geimer, överläkare vid Ögonkliniken på Skånes Universitetssjukhus och nationell klassificerare inom blindsport,  varit delaktig i att ”översätta” de olika nedsättningarna till VR-upplevelsen. Utifrån hennes expertis har en VR-upplevelse utvecklats med matematisk precision för att säkerställa att synfelen visas verklighetstroget.

– Jag har arbetat med blindsporter länge och blir fortfarande imponerad av alla dessa atleters bedrifter. Det är inte lätt att visualisera synnedsättningar för personer som inte har en nedsättning men resultatet i spelet har blivit mer realistiskt än jag först trodde var möjligt, säger hon.

  ”Visar att allt är möjligt”
I spelet, som är det första av sitt slag, skjuter spelaren en boll mot ett verkligt fysiskt mål samtidigt som den visuella upplevelsen av att ha en synnedsättning simuleras i ett VR-headset.

– Man visar inte bara synnedsättningen i sig, utan faktiskt även möjligheterna som kommer med en synnedsättning. Du behöver inte alls sluta spela fotboll och du kan absolut vara med och göra fantastiska saker och uppleva hela världen. Trots att du ser så här dåligt så är allt möjligt, säger Fatmir Seremeti, lagkapten i svenska landslaget i goalball.

 Skidåkaren Zebastian Modin, flerfaldig medaljör i Paralympics, gillar projektet och ser fler möjligheter med att utnyttja den nya tekniken.

– Framför allt tror jag att folk kan få en större förståelse och insikt för hur livet är i stort. Det bli annorlunda och man lär sig att hitta sina egna vägar, och så är det för oss Parasportare, man får prova sig fram och hitta sin egen väg, säger han.

 Läs mer om hur Toyota stöder paraidrotten

FAKTA/Klassificering för blindsport

 B3 – Medfödd grön starr som ger synfältsinskränkning på båda ögonen. Upplevelsen är som att titta igenom ett sugrör.

B2 – En kombinerad sjukdomsgrupp som även är vanligast vid klassificering av synskadade. Medfödd grå starr som innebär att linsen i ögat blir grumlig.

B1 – Den klass som har sämst synskärpa, en medfödd sjukdom på näthinnan kallad retinitis pigmentosa.