Hoppa till innehållet
Annons Innehåll från Toyota

Ny bränslecellsbil – med räckvidd på 650 kilometer

Från Toyota

Upp till 65 mils räckvidd – utan andra utsläpp än vatten.

När den andra generationen av modellen Toyota Mirai lanseras betyder det ett stort kliv framåt för bränslecellstekniken. 

Snart finns bilen i Sverige – och den gör debut hos nya bilpoolen KINTO Share.

EXTERN LÄNK: Hållbar mobilitet för alla! Så kan du hjälpa till att driva utvecklingen framåt.

Tekniken är sofistikerad, men enkel att använda. På bara några minuter tankas bilen full med vätgas som sen omvandlas till elektricitet i en bränslecell – och driver elmotorn.

Den japanska biltillverkaren Toyota har länge insett fördelarna med vätgas och började redan 1992 att arbeta med bränsleceller. 2014 lanserades tillverkarens första bränslecellsbil Toyota Mirai och nu kommer den andra generationen av modellen till Sverige.

Nytt bränslecellssystem

Bilen har ett helt nykonstruerat bränslecellssystem som är mer kompakt och betydligt lättare än den tidigare generationen. Det har bidragit till en trevligare körupplevelse och bättre vägegenskaper. Det har också, tillsammans med större yttermått, inneburit att innerutrymmena är mer generösa i nya Toyota Mirai.

Den största nyheten kan dock vara räckvidden som har ökats med hela 30 procent tack vare tre vätgastankar som finns strategiskt placerade i bilen. När de är fyllda kommer man nu upp till 650 kilometer innan det är dags att tanka igen, en process som bara tar omkring fem minuter.

Går att hyra – från en timme till en månad

Toyota har en ambition att göra bränslecellstekniken tillgänglig för så många människor som möjligt. Därför gör Toyota Mirai sin Sverigedebut hos mobilitetstjänsten  KINTO Share, där alla KINTO Share-användare kan boka och hyra bilarna inom bilpoolen från en timme upp till en månad. Det innebär att landets första bilpool med vätgasbilar bildas.

Toyota Mirai kommer även att finns hos andra mobilitetstjänster från KINTO när de lanseras.

Fler innovationer

Den som hyr en Toyota Mirai kommer att förutom den nya bränslecellstekniken att få uppleva en komfortabel och tyst färd med en ombonad och inbjudande kupé som omsluter de resande. I bilen finns också modern uppkopplad teknik med funktioner som underlättar och underhåller, bland annat Apple CarPay® och Android Auto®. Allt hanteras smidigt tack vare en 12,3 tum stor multimediaskärm placerad bredvid instrumentklustret.

Vilken av KINTOs mobilitetsstationer som Mirai hamnar på är ännu inte fastställt, men målsättningen är att ha bilarna redo innan sommaren 2021.

EXTERN LÄNK: Hållbar mobilitet för alla! Så kan du hjälpa till att driva utvecklingen framåt.