Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från Turismo de Tenerife

Njutbara naturupplevelser på Teneriffa

Från Turismo de Tenerife

På ett av våra mest älskade resmål finns fortfarande spännande sidor att upptäcka.
Inte minst för alla som gillar aktiv semester och mäktiga miljöer.
Vi är många som längtar tillbaka till Teneriffa.

Läs mer om Teneriffa

Det känns som en annan tidsålder när Kanarieöarnas största och mest befolkade ö enbart lockade med hjälp av schablonbildernas sol och salta bad. I dag reser vi till Teneriffa lika mycket för att koppla av på inbjudande designhotell, njuta av nyskapande gastronomi – och för möjligheterna till en aktiv semester i undersköna miljöer.

Vulkanvandringar, valsafarin, vågsurfing och terrängcykling i bergen är några varianter att välja mellan på denna ö så rik på kontraster.

Längs den solsäkra sydkusten bjuds på fina sandstränder. Längre norrut upp mot huvudorten Santa Cruz och universitetsstaden La Laguna är naturen grönare och vildare  – däremellan, mitt på ön, breder den väldiga vulkanen Teide ut sig med Spaniens högsta topp (3 718 meter över havet) och ett helt eget mikroklimat. Det här är inget mindre än ett magiskt månlandskap inlindat i skön semesterskrud. Att filmare använt den unika vulkaniska miljön för att spela in både ”Apornas planet”, ”Stjärnornas krig” och nu senast ”Wonder Woman 1984” känns helt självklart.

Vandring på vulkanen

Ett milt och jämnt klimat på ön gör att det finns många möjligheter till både

hög- och lågoktaniga aktiviteter – året om. Därför är det fullt möjligt att börja en semesterdag med vandring i den mäktiga nationalparken runt Teide. Här firar bland annat botanisten ständig julafton. Var annars växer det rara växter på flera tusen meters höjd. Kontrasten är tydlig när man framåt eftermiddagen drar sig ner mot stränderna i söder.

Eller varför inte paddla kajak längs den spektakulära kustlinjen med sina naturliga grottor och höga klippor vid Los Gigantes på västra sidan. Inte sällan dyker delfiner upp och håller sällskap. Hungriga på gastronomiska upplevelser suktar vi efter en spansk långlunch i den av Unesco världsarvsskyddade universitetsstaden La Laguna i norr. De låga 1500-talshusen med sin fina och välbevarade arkitektur och ombonade innergårdar andas något av en mer förfinad och välvårdad version av Havanna på Kuba eller Cartagena i Columbia. La Laguna fungerade mycket riktigt som förebild när spanjorerna erövrade land och byggde städer i Latinamerika.

Från La Laguna tar man sig sedan uppåt till det vackert vilda Corona Forestal och Las Raices. Härifrån sträcker sig 200 kilometer av markerade cykelleder i spännande skogar. Som gjort för att rulla ut på mountainbike i den gröna, täta terrängen.

Lavagrottor och lata dagar

Söker man svalka ligger Europas längsta lavagrotta på Teneriffa. I Cueva del Viento kan man besöka en liten del av det 17 kilometer långa system av tunnlar som skapats av lava från Teide för 27 000 år sedan.

Teneriffa har länge varit omtalat för ett klimat som gör gott. Det var faktiskt så den första turismen hittade hit redan i slutet av 1800-talet, när européer drogs till den rena, höga Atlantluften för att lindra sina andningsbesvär, reumatism och hudproblem.

I dag är hälsa och välbefinnande en självklar ingrediens på menyerna under vår semesterupplevelse. Och på bland annat södra sidan av Teneriffa lockar numera lyxigt avslappnade hotell med designade sviter och sköna spa-behandlingar.

Golf i skuggan av Teide

Här ligger också några av öns åtta golfbanor, skapade av bland annat Spaniens egen golfgud Severiano Ballesteros. 27-hålsbanan(!) Golf Costa Adeje är placerad på 600 meters höjd. Medan 18-talsbanan Real Club de Golf de Tenerife grundades redan 1932 med en omisskännlig brittisk air över sig. Utsikten är inte heller något att skämmas över; en spektakulär vy över vulkanen Teide, havet och grannön La Gomera i horisontlinjen.

Läs mer om Teneriffa

FAKTA

Resa till Teneriffa:

Spanska myndigheter kräver att passagerare med avresa från Sverige kan visa upp godkänt intyg som påvisar ett negativt covid-19-test vid inresa – ett så kallat PCR-test – som ska göras 72 timmar innan avresa. De flesta researrangörer står för kostnaden. Kanarieöarna erbjuder reseförsäkring, vilket innebär tillgång till gratis sjukvård, hemresa och logi om man insjuknar i covid-19 under vistelsen.

Mer om detta här

Resa till Teneriffa - detta gäller