Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från UNHCR

”Hotet har blivit en del av vardagen”

Drygt ett år efter att Ryssland invaderade Ukraina pågår fortfarande ett storskaligt krig i landet.

Behovet av humanitär hjälp är större än någonsin när de drabbade invånarna försöker att förhålla sig till livet i krig.

– Flyglarmen och det ständiga hotet om fara har blivit en del av vardagen för de flesta ukrainare. Men det är svårt att anpassa sig, säger Viktoriia Tiutiunnyk på FN:s flyktingorgan UNHCR.

EXTERN LÄNK: Hjälp utsatta ukrainare genom att bli månadsgivare

Viktoriia Tiutiunnyk arbetar för UNHCR och sedan drygt ett år är hon stationerad i Ukraina. Just nu bor hon i Dnipro, som är ett av landets mest krigsdrabbade områden. Hon berättar att situationen fortfarande är väldigt svår.

– Luftanfallssirener ljuder flera gånger om dagen över hela landet, vilket tvingar människor att söka skydd samtidigt som de hoppas och ber att deras nära och kära ska vara i säkerhet. För en vecka sedan träffades ett sjukhus i Dnipro och nyligen besköts centrala Kyiv med missiler, vilket ledde till att flera människor dog och skadades.

Extra svårt längs frontlinjen

Situationen är extra svår på platser längs frontlinjen där daglig beskjutning orsakar civila dödsfall samt skador på byggnader och infrastruktur. Det långdragna förloppet har resulterat i den största folkförflyttningen sedan andra världskriget. Just nu är cirka 5,5 miljoner människor på flykt inom landet medan ytterligare åtta miljoner sökt skydd utomlands.

– De humanitära behoven hos människor i Ukraina fortsätter att eskalera. Bland de mest utsatta grupperna finns personer som var tvungna att fly från sina hem till andra delar av landet, äldre personer och de med funktionsnedsättning, säger Viktoriia Tiutiunnyk och fortsätter:

– UNHCR arbetar nära Ukrainas regering och stödjer deras landsomfattande insatser. Vi strävar efter att tillhandahålla hjälp och tjänster nära frontlinjerna och i områden som har återtagits av Ukrainas regering, där utsatta befolkningar nu kan nås med humanitärt stöd. Dessa samhällen har gått igenom ofattbara trauman och de behöver vår hjälp.

Siktar på att hjälpa 3,6 miljoner

Viktoriia Tiutiunnyk berättar att UNHCR sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina gjort omfattande insatser för att tillgodose människors omedelbara behov. År 2023 siktar UNHCR på att hjälpa 3 600 000 människor i Ukraina genom att stödja och komplettera de ukrainska myndigheternas arbete.

– Förra året hjälpte vi på UNHCR och våra NGO-partners mer än 4 320 000 människor i Ukraina. Bland annat repararerade vi skadade hem och bidrog med humanitär, juridisk och psykosocial hjälp. Och sedan januari 2023 har vi hjälpt ytterligare 1.1 miljoner människor genom våra program, och vare dag fortsätter vi att arbeta för att hjälpa fler.

Vilken hjälp kommer att behövas i Ukraina i framtiden?

– Situationen är fortfarande osäker i Ukraina. Så länge kriget fortsätter kommer vi att behöva ge akut humanitär hjälp till människor som bor nära frontlinjerna. Samtidigt tillhandahåller vi hållbara lösningar för krigsdrabbade, människor på flykt och för ukrainare som återvänt så att de kan bygga upp sina liv igen, avslutar Viktoriia Tiutiunnyk.

EXTERN LÄNK: Ge en gåva till Ukraina här