Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Annons Innehåll från Vattenfall

7 tips – så sänker du elräkningen och blir energismart hemma

Från Vattenfall

Du kan göra massor för att påverka hur mycket energi du förbrukar och därmed hur hög räkningen blir. Här ger Vattenfalls klimatcoach Lars Ejeklint sina bästa tips på hur du kan bli energismart hemma och göra en insats både för dig själv och klimatet.

Rätta artikel

5 tips på vad du kan göra för att få en klimatsmart sommar 

Det finns många saker man kan göra för att spara energi, vilket är bra både för plånboken och vårt klimat. Lars Ejeklint skiljer på livsstilsförändringar som att se över sina egna vanor och satsningar som kräver en investering, som att installera solceller eller att skaffa en värmepump.

Här är 7 enkla knep att ta till för dig som vill bli mer energismart hemma:

1. Duschen

Fundera på hur lång tid du står i duschen och försök att minska den tiden.

– Om en familj duschar fem minuter mindre sammanlagt varje gång man duschar så sparar de 20 000 liter vatten och 1000 kronor på ett år. Är man fem personer så är det en minut per person. En liten insats som gör mycket. Stora delar av Sverige har brist på vatten efter den nedbördsfattiga vintern. Kortar duschtid bidrar på ett enkelt sätt till att lindra bristen.

2. Tvättmaskinen

Fyll tvättmaskinen när du tvättar. I alla tester som görs är tvättmaskinerna helt fyllda med kläder. Genom att se till att du tvättar en full maskin får du både rena kläder sparar vatten, tvättmedel och el genom att det blir färre tvättar. Överdosera inte tvättmedel för det sliter på kläderna och ökar risken för allergi. Använd ett mått och tänk på att de flesta har mjukt vatten vilket kräver mindre tvättmedel. I dag använder vi 130 000 kg varje dag. Mängden går lätt att halvera om vi fyller våra maskiner. 

3. Använd solen som torkskåp

Torkskåp eller torktumlare är jättefiffiga, men egentligen helt onödiga när det är sommar, sol och värme. Häng i stället tvätten utomhus för att torka på balkongen eller i trädgården och njut av den härliga doften av tvätt som har fått torka ute.

4. Stäng av hushållsapparaterna när du inte använder dem

Elanvändningen för hushållsapparater har fördubblats sedan 70-talet trots att vi har bättre och mer energisnåla apparater i dag.

– Många sätter på tv:n som bakgrundssorl och låter den stå på även om man inte tittar på den. Se till att stänga av den när du inte tittar, även om det bara är för att gå på toaletten. Det är en myt att apparaten drar mer ström om man stänger av och sätter på den igen.

5. El i stället för bensin till gräsmattan

Den som bor i villa tjänar på att skaffa en elektrisk gräsklippare, antingen en som man kör själv eller en robotgräsklippare. Lars Ejeklint har räknat ut att med en robotgräsklippare kostar det 30 öre att klippa 500 kvadratmeter gräsmatta, medan det med bensin kostar 40 kronor för samma yta. Elektriskt är alltså bättre både för miljön och plånboken.

6. Se över inomhusmiljön

Mycket pengar kan sparas genom att se till att fönster och dörrar är täta, genom att sänka inomhustemperaturen och att se till att inte ha några möbler framför elementen. I rum som inte används kan man med fördel ha lägre temperatur. I förråd och garage kan man ha en temperatur på 10 C. 

7. Kostnadsfri energirådgivning.

– Alla Vattenfalls kunder har rätt till 45 minuter kostnadsfri energirådgivning. Gå in på webben och boka en tid https://www.vattenfall.se/smarta-hem/lev-energismart/energiradgivning/ . Då blir du uppringd av en av våra energirådgivare som går igenom förbrukningen och vad man kan göra för att minska den, säger Lars Ejeklint. 

Så lever du energismart