Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
DN DEBATT 13/7

”Katastrofmedicin måste bli obligatorisk utbildning”

Experter inom svensk katastrof- och försvarsmedicin: Svenska läkare och sjuksköterskor får otillräcklig utbildning för att ­kunna ge vård i kris och krig.

DN DEBATT 12/7

”Bristande mångfald i biståndsorganisationer”

Maria Eriksson Baaz, professor i statsvetenskap: De omfattande protesterna mot polisvåld i USA har fått en rad aktörer att ansluta sig till rörelsens mål. Men branschen måste först själv granska sina problem med strukturell rasism.

DN DEBATT 11/7

”Ökad nationell styrning av vården krävs”

Heidi Stensmyren, Sveriges läkarförbund: Att administrera 21 olika vårdsystem är ett resursslöseri som skapar orättvisor mellan regionerna.

DN DEBATT 10/7

”Låt även döva ta del av våra sommarprogram”

Tolv sommarpratare: Det är dags för public service och Sveriges radio att ta sitt demokratiska ansvar.

DN DEBATT 9/7

”Nu skriver vi ett nytt samhällskontrakt”

Paraplyorganisationer inom civilsamhället: Hundra år efter demokratins genombrott går vi samman för att skapa en strategi för Sveriges framtid.

DN DEBATT 8/7

”Så kan Arlanda bli en framtida mönsterflygplats”

Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms handelskammare: För att möta framtidens efterfrågan på resor måste flyget bli hållbart.

DN DEBATT 7/7

”Brådskar med åtgärder mot dem som hotar”

Olle Wästberg: Mona Sahlin berättade i sitt sommarprogram om hot hon utsattes för som politiker. Efter programmet fördömdes hon i sociala medier, inte hoten.

DN DEBATT 6/7

”Pandemin kan leda till att cancerfall upptäcks för sent”

Cancerläkarna Roger Henriksson och Göran Edbom: Också avancerade åtgärder mot cancer är verkningslösa om de inte sätts in vid rätt tidpunkt.

DN DEBATT 5/7

”Stärk svensk humanitet: Låt ensamkommande stanna”

Hans Blix, Jan Eliasson och Alf Svensson: Inled en ny migrationspolitik med att rätta till den misslyckade hanteringen av dessa ungdomar.

DN DEBATT 4/7

”Kommunala ordningsvakter signalpolitik för miljoner”

Magnus Lindgren: Ofta saknas en ordentlig kartläggning av problemen vilket gör att ordningsvakternas syfte många gånger blir oklart.

DN DEBATT 3/7

”Både katederundervisning och elevcentrering fungerar”

Skolforskningsinstitutet: Katederundervisning och elevcentrerad undervisning är inte två ytterligheter som lärare måste välja mellan.

DN DEBATT 2/7

”Integrationsskulden: Halv miljon utrikes födda riskerar fattigdom”

Nyamko Sabuni (L): Sju procent av Sveriges vuxna befolkning, över en halv miljon, utgörs av utrikes födda med risk för fattigdom.

DN DEBATT 1/7

”Dansk-tyska tågsatsningar gör Öresundsbron allt viktigare”

Öresundsexperten Anders Olshov: De satsningar som Danmark och Tyskland nu gör stärker argumenten för svenska höghastighetsjärnvägar.

DN DEBATT 30/6

”Det kommunala självstyret kostar liv under pandemin”

Martin Ingvar: Väldigt många har gjort stora insatser under pandemin, men systemfel gör att insatserna ofta inte leder till resultat.

DN DEBATT 29/6

”Kärnkraftsintressen bakom Svenskt näringslivs elrapport”

Charlotte Unger Larson, Johanna Sandahl och Anna-Carin Windahl: Trovärdighet saknas då kärnkraftsförespråkare anlitats för centrala delar.

DN DEBATT 27/6

”Trots lagstiftning saknades bra beredskap för pandemier”

Riskforskaren Göran Bengtsson: Sårbarhetsanalyserna var allt för elementära, därför fanns inte genomtänkta åtgärdspaket på plats.

DN DEBATT 27/6

”Elbilssatsning räcker inte för att nå klimatmålen”

Svante Axelsson, Lena Ek, Petter Holland, Magnus Kagevik och Hilde Wahl: Biodrivmedel är nödvändigt för att nå transportmålet.

DN DEBATT 26/6

”Subventionerade bostäder för fattiga fel väg för Sverige”

Forskaren Martin Grander: Reformera i stället dagens politik med bland annat höjt och breddat bostadsbidrag och statliga hyresgarantier.

DN DEBATT 25/6

”Så kan Sverige få en stark och uthållig äldreomsorg”

Tobias Baudin, Kommunal, Anders Henriksson (S) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S): Öka samverkan mellan kommunal, regional och statlig nivå.

DN DEBATT 24/6

”Hur nära dödshjälp har coronavården av äldre varit?”

Sveriges kristna råd: Frågan måste ställas: Hur nära är den praktik som vi har sett i Sverige under denna pandemi det som kallas eutanasi?

DN DEBATT 23/6

”Varför hindras medier från att granska coronapandemin?”

Utgivarna: Kommuner, regioner och myndigheter har hindrat medier från att ta del av allmänna och offentliga handlingar om coronapandemin.

DN DEBATT 22/6

”Så kan krisen i Sveriges lärarutbildning lösas”

Inger Enkvist: Låt lärare först studera ämnen de vill undervisa i och därefter gå en ettårig avlönad och skolförlagd lärarutbildning.

DN DEBATT 21/6

”Lär av Norge: Utred svenska uthängningar under metoo”

Torbjörn von Krogh och Lars Truedson: 2017 spreds avslöjanden om sexuella trakasserier och påstådda förövare hängdes ut med namn och bild.

DN DEBATT 20/6

”Svårt förbjuda handel med vilda djur för att stoppa smitta”

Sex forskare: Rika länder måste satsa brett för att hejda förödande framtida pandemier.

DN DEBATT 19/6

”Regeringen splittrar stad och land med bredbandspolitiken”

Fem organisationsföreträdare: Fiberutbyggnaden måste nå också landsbygden för att sluta det digitala gapet mellan stad och land.

DN DEBATT 18/6

”Allt fler självmord bland yngre kvinnor”

Rickard Bracken, Elin Fröding och Danuta Wasserman: Ett misslyckande i ljuset av riksdagsbeslutet 2008 om en nollvision för självmord.

DN DEBATT 17/6

”Fel att bara testa personer som har covid-symtom”

Forskarna Mathias Uhlén och Lars Engstrand: Vi föreslår att Sverige genomför masstestning utan krav på symtom.

DN DEBATT 16/6

”Återstart av hela Europa krävs för återstart av Sverige”

Företag och fackföreningar: Vi uppmanar den svenska regeringen och riksdagen att anta en konstruktiv attityd till EU:s återhämtningspaket.

DN DEBATT 15/6

”Om politikerna vågar kan de hjälpa oss att äta rätt”

9 forskare: I dag är det svårt att välja bra mat. Genom marknadsföring och annan påverkan uppmuntras vi ständigt att äta för mycket och fel.

DN DEBATT 14/6

”Vi vill satsa på Arlanda i omstarten av Stockholm”

Moderata ledare i Stockholmsregionen: Vi vill få i gång tillväxten med satsningar på infrastruktur, omskolning och bostäder.

DN DEBATT 13/6

”EU:s återhämtning gynnar Sverige, Finland och Danmark”

EU-kommissionärerna Ylva Johansson, Jutta Urpilainen och Margrethe Vestager: EU:s återhämtningspaket är bra för de nordiska medlemsländerna.

DN DEBATT 12/6

”Tillsammans klarar Sverige och Tyskland utmaningarna”

Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer: Det är av central betydelse att skapa en gemensam, europeisk syn på hot.

DN DEBATT 11/6

”Sverige får inte hamna sist i kön till coronavaccinet”

Ulf Kristersson (M) och Camilla Waltersson Grönvall (M): Regeringen måste nu dra lärdom av misstagen med den nationella coronatestningen.

DN DEBATT 10/6

”Ge inte pensionärerna bidrag – förstärk pensionssystemet”

Sju ledande pensionsexperter: Det nya förslaget om så kallat inkomstpensionstillägg strider mot pensionssystemets grundbultar. 

DN DEBATT 9/6

”Sverige valde coronastrategi med 2004 års smittskyddslag”

Statsvetaren Olof Petersson: Lagens filosofi vittnar om något historiskt unikt – ett land har en statsledning som litar på sina medborgare.