Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/150-miljarder-sparas-om-ap-fonderna-slas-samman/

DN DEBATT

DN Debatt. ”150 miljarder sparas om AP-fonderna slås samman”

Ny rapport från ESO: Svenskarnas pensionspengar bör samlas i en enda fond. En ny myndighet med ansvar för förvaltningen bör inrättas – på armlängds avstånd från regeringen. Tio år efter den stora AP-fondsreformen är det dags att göra om regelverket. Buffertkapitalet på mer än 750 miljarder kronor bör samlas och förvaltas i en enda fond. Över en 75-årsperiod skulle det innebära en besparing på ofattbara 150 miljarder kronor. För att styrningen av den nya fonden ska ske utifrån vad som är bäst för pensionssystemet och medborgarna bör en myndighet skapas under riksdagen. Dessutom bör styrelsearvodena höjas och kapitalförvaltningskompetensen stärkas. Stora pengar står på spel och det handlar om allas våra pengar, skriver Finansinspektionens Malin Björkmo som utrett AP-fonderna på ESO:s uppdrag.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.