Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/21-naringslivstoppar-coronakommission-behovs-for-att-radda-vart-samhalle/

DN Debatt

DN Debatt. 21 näringslivstoppar: ”Coronakommission behövs för att rädda vårt samhälle”

Foto: Thomas Karlsson

DN DEBATT 23/3. 

800.000 jobb är allvarligt hotade. Nu krävs mod från det politiska ledarskapet att fatta okonventionella beslut.

Vårt budskap handlar inte om ekonomiska konsekvenser i sig. Det handlar om vad som händer med vårt samhälle i stort, på såväl kort som lång sikt, och om vad det i sin tur betyder för oss människor.

Det nya coronaviruset har försatt Sverige och världen i ett mycket allvarligt läge. Det är förståeligt att människors hälsa och välmående är och har varit i centrum för diskussionen. Men lika viktigt som att fokusera på att mildra de epidemiologiska konsekvenserna av smittspridningen är det att beakta de bredare konsekvenserna för människor och samhälle, där näringslivet är en central del.

Om smittspridningen bromsas på bekostnad av att näringslivet imploderar riskerar vi att exponera samhället för lika stora eller större risker än vad själva viruset medför. Det gäller människors framtid där drömmar och ambitioner står på spel. Det handlar också i längden om samhällets förmåga att hålla samman och erbjuda alla en rimlig möjlighet att lyckas i vårt land, oavsett bakgrund.

Samhällets riskgrupper måste självfallet skyddas från smittan. Sjukvårdens förmåga att hantera många sjuka samtidigt måste vara prioriterad. Detta kan inte vara detsamma som att försätta hela samhället i karantän. Hur skulle en strategi se ut där insatser i nästa fas i högre utsträckning handlar om riktade åtgärder för att skydda specifika riskgrupper medan vi försöker upprätthålla mer av ett normaltillstånd i resten av samhället?

Erfarenheten från den globala finanskrisen 2008 var att de allra flesta ekonomiska prognoser slog mycket fel och underskattade inbromsningen.

Den globala pandemin har redan fått dramatiska och historiska effekter. Många människor kommer drabbas via smittan som sådan eller indirekt.

För människor och den reala ekonomin, inklusive sysselsättningen, resorna, exporten och investeringarna kan en fullskalig kris inte uteslutas. Flera branscher är redan hårt drabbade och många företag befinner sig på ruinens brant.

De analyser som hittills gjorts för att kvantifiera effekterna på den reala ekonomin är behäftade med stor osäkerhet. Vi befarar att situationen kan bli signifikant värre än vad de officiella prognoserna gör gällande.

Hastigheten och styrkan i den inbromsning vi ser är unik och slår mot såväl efterfrågan som utbudet. Erfarenheten från den globala finanskrisen 2008 var att de allra flesta ekonomiska prognoser slog mycket fel och underskattade inbromsningen.

Dagens situation kan dessutom förvärras av att gränser stängs igen på ett sätt som inte tidigare skådats i fredstid. Vi vet att utan smidiga godstransporter och människoförflyttningar mellan länder så upphör leveranskedjorna att fungera. I detta avseende måste bilaterala och multilaterala avtal hållas. Inte minst behöver EU:s friheter tydligt försvaras med kraft och ledarskap. Sverige och den svenska regeringen måste stå upp mot trycket att vi ska tvingas följa samma ansats som nu förlamar stora delar av Europa. Det är nu EU verkligen behövs.

Den handlingskraft som uppvisats i att ta fram ett nytt regelverk som gör det möjligt att vid behov stänga skolor måste till också för att åter få de ekonomiska hjulen att snurra och människors vardag samt liv att gå ihop.

Massarbetslöshet med hundratusentals nya arbetslösa kan i Sverige bli verklighet för första gången i modern tid. Bara mellan 1 mars och 22 mars varslades 18.000 anställda om uppsägning och situationen förvärras för varje dag som går.

En ny analys utförd av Stockholms Handelskammare påvisar att coronakrisen i dagsläget påverkar 800.000 sysselsatta i – och understödda av – nu akut drabbade näringar. Det är arbetstillfällen som står under starkt hot då sektorerna är föremål för varsel, permitteringar och stora fall i försäljning.

Det handlar om en enorm mängd människor vars arbete står under akut hot – exempelvis 120.000 i detaljhandeln, 120.000 i restaurangnäringen, 110.000 i transportsektorn, över 40.000 i hotellbranschen och nästan 90.000 i fordonsindustrin. Snart kan ännu fler delar av näringslivet drabbas.

I detta läge är det viktigt att situationen tas på största allvar samtidigt som beslut och åtgärder genomförs på faktamässiga grunder. Insatser bör vara kraftfulla och koordinerade samt kommuniceras tydligt.

Regeringens och relevanta myndigheters stödåtgärder riktade mot näringslivet har varit välkomna. Fler åtgärder som främjar både mindre och stora företags förmåga att möta krisen är helt avgörande och måste levereras.

Men förutom åtgärder i form av akuta stödpaket behövs en en annan typ av insatser som säkerställer att samhället och näringslivet snabbt kan återgå till ett fungerande tillstånd.

Nästa åtgärdspaket måste därför bygga på förståelsen att denna kris är annorlunda än finanskrisen, it-bubblan eller 1990-talskrisen. Det kommer kräva nytänkande kring vilka åtgärder som sätts in, en vilja att ompröva gamla ”sanningar”, och mod från det politiska ledarskapet att fatta okonventionella beslut. Den handlingskraft som uppvisats i att ta fram ett nytt regelverk som gör det möjligt att vid behov stänga skolor måste till också för att åter få de ekonomiska hjulen att snurra och människors vardag samt liv att gå ihop.

Låt oss inte ge vika för fruktan utan våga hålla samhället öppet och fungerande. Det är så vi säkrar Sveriges långsiktiga välfärd och välstånd.

Under den svåra hösten 1992 tillsattes Lindbeckkommissionen, som bara några månader senare presenterade konkreta förslag på reformer. Dessa hjälpte inte bara Sverige ur den omedelbara krisen, utan lade grunden för ett kvartssekel av framgång. 

Nu skulle det behövas samma snabbhet och beslutsvilja i en motsvarande Coronakommission. I den måste näringslivet delta!

Vårt budskap handlar inte om ekonomiska konsekvenser i sig. Det handlar om vad som händer med vårt samhälle i stort, på såväl kort som lång sikt, och om vad det i sin tur betyder för oss människor.

Det är en prövande tid med stora utmaningar där vi ännu inte vet hur det hela kommer att sluta. Vi ska emellertid komma ihåg att Sverige är ett av världens mest organiserade och välutvecklade länder. Vårt näringsliv består av världens mest innovativa, dynamiska och kreativa företag. Vi har en sjukvård, universitet och forskning i världsklass. Inget samhälle kan påstås vara mera hållbart än vårt.

Näringslivet är samhällsbärande och ger den näring till samhället som behövs för att skapa en hållbar utveckling – i dag och imorgon. Låt oss inte ge vika för fruktan utan våga hålla samhället öppet och fungerande. Det är så vi säkrar Sveriges långsiktiga välfärd och välstånd.

Ämnen i artikeln

Företagande
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt