Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”80.000 färre i arbete med Löfvens politik”

Luftslott utan verklighetsförankring. Socialdemokraterna går till val på en politik för att kraftigt höja skatterna på jobb. De vill därtill kraftigt bygga ut bidragssystemen vilket skulle försämra drivkrafterna för jobb och leda till lägre sysselsättning, skriver Fredrik Reinfeldt (M).

Valets viktigaste fråga är jobben. Grunden för Nya Moderaternas politik att alla som vill och kan också ska ha ett jobb att gå till.

Vi vill att jobben ska bli fler och komma fler till del. Att ha ett jobb att gå till, en chans att stå på egna ben och möjlighet att bestämma över sitt eget liv utvecklar oss som människor. En egen lön, arbetskamrater och gemenskap på en arbetsplats ger människor en chans att skapa ett gott liv åt sig själva och andra. När fler jobbar får också fler människor chans att bidra till allt som är vårt.

Vi tror på människans inneboende kraft. Att alla som vill och kan jobba också ska ha ett jobb att gå till har varit en röd tråd för Nya Moderaterna och Alliansregeringen genom två mandatperioder. Det har gett resultat. Sysselsättningen har ökat med mer än 250 000 personer. Det är över en kvarts miljon fler människor som har ett jobb att gå till i dag, jämfört med 2006. Även befolkningen har ökat under samma period, men det ger inte automatiskt fler jobb. I både Danmark och Nederländerna har befolkningen också vuxit, men jobben har blivit färre i Danmark och sysselsättningsökningen i Nederländerna har varit betydligt svagare. Sverige har starkare siffror.

Vi är inte klara. Vi har mer att ge och vi vill mer. Men låt oss först titta i backspegeln och se hur det har gått för Sverige de senaste åren.

Trots den djupaste internationella finanskrisen sedan 30-talet har Sverige bland EU:s starkaste offentliga finanser. Svenska löntagare har fått bland de högsta reallöneökningarna i EU. Våra låga räntor gör att människor betalar mindre på sina lån. Sveriges BNP har vuxit med uppemot 400 miljarder kronor. Det har gett mer resurser till vår gemensamt finansierade välfärd. Vår ekonomi sticker ut i Europa, där många andra länder i stället tvingats skära ner och strama åt.

Vi har gjort Sverige till ett bättre land, men vi har många utmaningar kvar. Nu närmar vi oss ett vägskäl. I dag är det fem månader kvar till valdagen. Då avgörs vilken väg Sverige ska fortsätta på.

Mot oss står Socialdemokraterna, som under ledning av Stefan Löfven och utan stöd från någon annan, har utlovat att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU om sex år. Vi har tittat närmare på det målet. Det finns olika sätt att räkna, men Stefan Löfven har själv sagt att för att nå det målet behövs 200.000 nya jobb.

Låt oss börja med det uppenbara: under Alliansen har jobben vuxit med över en kvarts miljon. Vår politik fungerar. Vi har lagt grund för att sysselsättningen i Sverige ska fortsätta växa. Förutsatt vår jobbpolitik och ett fortsatt ansvarsfullt sätt att sköta statens finanser bedömer Konjunkturinstitutet att sysselsättningen kommer att öka med 270.000 personer mellan 2013 och 2020. I ljuset av detta måste man ställa sig frågan: är Stefan Löfvens mål ambitiöst eller är det ett luftslott? Har Socialdemokraterna under Stefan Löfven en jobbpolitik?

Tvärtom. Socialdemokraterna går till val på en politik med kraftigt höjda skatter på jobb. De vill lyfta människor ur arbetskraften och försämra drivkrafter för arbete. I stället är den samlade bedömningen att Socialdemokraternas politik skulle hota den utveckling vi nu ser på arbetsmarknaden, och leda till över 80.000 färre jobb.

Socialdemokraternas höjda skatter på jobb och företagande skulle minska företagens vilja och möjlighet att anställa. Det skulle få stora konsekvenser för jobben, inte minst för Sveriges unga. Socialdemokraterna vill fördubbla restaurangmomsen. De vill införa en lastbilsskatt som skulle slå mot varutransporter och försämra möjligheterna för människor och företag på landsbygden. RUT-avdraget ska minskas och hela systemet med ROT och RUT, som har gjort svarta jobb vita och öppnat upp nya jobbmöjligheter för många människor, ifrågasätts av S-företrädare.

De vill därtill kraftigt bygga ut bidragssystemen, med högre ersättningsnivåer och höjda tak i a-kassan och i sjukförsäkringen, vilket försämrar drivkrafterna för jobb och leder till minskad sysselsättning. Dessutom undergräver de stabiliteten i ekonomin. De har öppnat upp för att tumma på det finanspolitiska ramverket, med det överskottsmål som gör att Sveriges ekonomi i dag står starkare än de allra flesta EU-länders.

Utmaningen är på riktigt och har man ingen politik för hur jobben ska bli fler, så återstår bara en väg. Då återgår Stefan Löfven till den politik som tryckte ut människor och gömde dem i system så att de inte skulle bli en siffra i statistiken. Under Socialdemokraterna 2002–2006 förtidspensionerades i stället över 300.000 personer. De fick inte tillhöra arbetskraften och räknades därför inte som arbetslösa. Den utanförskapspolitiken har prövats förr. Det var den som Socialdemokraterna en gång förlorade val på. Den var dålig då och den är dålig nu.

Under Alliansregeringen har arbetskraften vuxit med 350.000 människor. Fler står nu närmare ett jobb. Vår konsekventa politik för att fler människor ska få vara del av arbetskraften handlar om att vi tror på människor och på människans kraft och förmåga att bidra. Vårt fempunktsprogram för jobb visar riktningen för nästa mandatperiod. Vi vill uppmuntra alla drivkrafter för arbete och ta strid med dem som vill motsatsen. Vi kommer aldrig att släppa tyglarna om Sveriges ekonomi, utan ta ansvar för att det är ordning och reda i statens finanser. Det ska bli lättare för svenska företag att växa, genom fler rivna handelshinder i Europa. Vi stärker och utbildar arbetskraften så att vi kan hänga med i den internationella konkurrensen och vi skapar fler och bredare vägar in på arbetsmarknaden.

Vi lovar inte allt till alla, men vi håller vad vi lovar.

Med fem månader kvar till valet har väljarna rätt att få tydliga besked om hur alternativen i svensk politik ser ut. Alliansregeringen går till val på en gemensam, fullt finansierad och ansvarsfull politik. Vi vill att människor ska kunna växa genom eget arbete och vi vill värna vår gemensamma välfärd så att Sverige blir ett ännu bättre land att leva i.

Mot oss står Socialdemokraterna och övriga oppositionspartier, som bygger luftslott men saknar verklighetsförankring. När det saknas gemensamma besked från oppositionen vet vi bara en sak: det blir dyrt, dåligt och något helt annat än vad som utlovats.

Nya Moderaternas besked till väljarna är att det är jobben det handlar om. Fler ska komma in i arbetskraften, fler ska få ett jobb och jobben ska komma fler till del. Det är bara genom ansvar för ekonomin och en politik för fler jobb som vi bygger Sverige starkt. Vi är Sveriges arbetarparti.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.