Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-21 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/90-dagarsgaranti-ska-ge-unga-jobb-eller-utbildning/

DN Debatt

DN Debatt. ”90-dagarsgaranti ska ge unga jobb eller utbildning”

Foto: Scanpix
Redan i höst. Ungdomar som blivit arbetslösa ska senast efter 90 dagar erbjudas jobb eller utbildning. I vår budgetmotion i höst kommer vi att föreslå ett första steg för att sätta den så kallade 90-dagarsgarantin i verket, skriver företrädare för den socialdemokratiska ledningen.
Rätta artikel

När man är ung och har hela livet framför sig borde tillvaron präglas av framtidsplaner och optimism. Men många unga – och deras föräldrar – känner i stället en malande oro. Kommer jag att få jobb? Kommer jag att behövas? För dem som fastnat i arbetslöshet sjunker självförtroendet för varje månad i sysslolöshet.
En regering som sviker de unga sviker framtiden. Ungdomsarbetslösheten berör oss alla.

Över 400 000 människor är arbetslösa. Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under regeringens tid vid makten. Ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast kring 25 procent.

Arbetslösheten i Sverige är högre än i nästan alla jämförbara länder. I våra nordiska grannländer är arbetslösheten lägre. Så även i Tyskland, Österrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg.

Bland EU:s gamla medlemsländer är det bara krisländerna – medelhavsländerna och Irland – samt Frankrike som i dag har högre arbetslöshet än Sverige.
Nu står det utom allt tvivel: Regeringen har misslyckats med jobben.

I veckan presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition. Budskapet var tydligt: Politiken ligger fast. Arbetslösheten ska etsas fast på en hög nivå. Den enda nyheten var att regeringen själv erkänner att politiken inte fungerar.

I vårpropositionen redogör regeringen för sin syn på den svenska ekonomins utveckling under de kommande fyra åren. Regeringen har tidigare hyst stor tilltro till effekten av den egna politiken. Den bärande idén har varit att arbetslösa är lata och arbetsskygga. Med hotande fattigdom ska de ta sig i kragen och skaffa sig ett jobb.

På denna grund har regeringen hävdat att arbetslösheten i Sverige på fyra års sikt kommer att gå ned till ungefär 5 procent. I vårpropositionen 2011 spådde man att arbetslösheten skulle vara 4,9 procent 2015. Förra året förutsågs att den skulle gå ned till 5,2 procent 2016.

Nu har regeringen gett upp. Den förda politiken anses inte längre leda till sådana häpnadsväckande utfall. Tvärtom. I vårpropositionen menar regeringen i stället att arbetslösheten om fyra år – 2017 – kommer att vara 6,3 procent. Det är ungefär samma nivå som när regeringen tog över makten.

Vårpropositionen utmålar tio förlorade år för svensk arbetsmarknad – och markerar slutet för uppfattningen att regeringens politik fungerar.

Vårpropositionen innebär att regeringen reviderar sina prognoser – men inte sin politik. Det håller inte. I den socialdemokratiska vårbudgeten mejslar vi ut vårt alternativ: Fler jobb för Sverige.

Ett viktigt beslut på vår partikongress var att ungdomar som blivit arbetslösa senast efter 90 dagar ska erbjudas jobb eller utbildning. Redan i vår budgetmotion i höst kommer vi att föreslå ett första steg för att sätta denna 90-dagarsgaranti i verket.

Ungdomsarbetslöshet har långsiktiga negativa effekter. Ungdomar som blir arbetslösa direkt efter gymnasiet har en betydligt större sanno­likhet att vara arbetslösa under de följande tio åren än andra. Därför ska unga ­erbjudas ett riktigt jobb, en utbildning som leder till jobb eller en kombination av utbildning och jobb som leder vidare till jobb. Den som inte tar detta erbjudande ska inte få någon ersättning. Det är 90-dagarsgarantin.

Garantin vilar på tre byggstenar:

1. Utbildningskontrakt. Den som saknar gymnasieexamen ska fullfölja gymnasiet. Arbetslösa unga ska snarast erbjudas en utbildningsplan som leder till gymnasieexamen. Det kan handla om heltidsstudier, lärlingsutbildning eller studier som varvas med jobb eller yrkespraktik. Den som inte följer sin utbildningsplan får inte ersättning.

2. Yrkesintroduktionsjobb och utbildningsplatser. Alla unga ska senast efter 90 dagar erbjudas jobb, utbildning som leder till jobb eller en kombination av utbildning och jobb. Det kräver att samhället kliver in och bereder vägen för jobb inom de områden där arbetsmarknadens parter slutit yrkesintroduktionsavtal – avtal där unga människor kan arbeta och lära sig yrket samtidigt. Det kräver också att samhället avsätter resurser för att de utbildningsplatser som behövs också finns tillgängliga.

3. Effektiva insatser för unga – inget Aktivitetsförbud. Vi vill avskaffa Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen. Unga arbetslösa som behöver insatser ska kunna få dem från första dagen i arbetslöshet. Dessutom vill vi ändra i de regler som i dag försvårar för unga att få insatser som leder till jobb.

Arbetslösheten i Sverige är högre än i jämförbara länder. Men regeringen har hittills trott att problemet löser sig av sig självt – eftersom man vridit och vänt på enskilda skattesatser. Det har inte fungerat.

Vi kan inte acceptera att flera årskullar unga riskerar att ta steget in i vuxenlivet som långtidsarbetslösa. Det här påverkar oss alla. Vårt alternativ för Sveriges unga heter 90-dagarsgarantin. Ungdomar ska jobba eller plugga – inte vara långtidsarbetslösa.

Stefan Löfven, partiordförande (S)

Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (S)

Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (S)