Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Åkesson omdefinierar sin egen nolltolerans”

I det brev Jimmie Åkesson skrev till alla partiföreträdare tidigare i höst var han tydlig: antingen hoppar du av eller så blir du utesluten. I söndagens artikel på DN Debatt har han ändrat sig och använder en annan måttstock för partitopparna än för gräsrötterna, skriver de tre bloggarna bakom interasistmen.se.

I början av hösten, innan den senaste tidens skandaler, skrev Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson ett brev till alla partiföreträdare om en ny policy för nolltolerans. Mot bakgrund av ett antal uppmärksammade uttalanden från kommun- och landstingspolitiker skulle en snävare ram för vad som är acceptabelt inom partiet att tillämpas. Det skulle inte längre finnas plats för ”extremister, rasister, rättshaverister” eller de med ”behov av politiska eller privata utsvävningar”, fastslog Åkesson.

På DN debatt 12/02, efter skandalrubriker om partielitens olika krogrundor, skriver Jimmie Åkesson däremot något helt annat:

"Alla sverigedemokrater som uppträder olämpligt och skadar partiets anseende får ta konsekvenserna av detta. Men vilka konsekvenserna blir är olika från fall till fall. Annat vore orimligt. Och det är vi i SD och inte medier eller politiska motståndare som avgör detta […] Nolltolerans betyder således att man inte accepterar brottslighet i någon form. Däremot betyder det inte att alla brott ger lagens strängaste straff. En sådan ordning vore naturligtvis helt orimliga.”

Nolltoleransen kan numera alltså innebära olika åtgärder. Det är en kraftig förändring från den ursprungliga policyn som slog fast att uteslutning var den enda åtgärd som skulle vidtas mot ”extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar”. Åkesson skrev:

”Den som känner sig träffad av eller har problem med dessa skarpa formuleringar bör genast lämna Sverigedemokraterna frivilligt. […] Den som ändå väljer att stanna kvar, kommer inom kort att bli föremål för personärende och uteslutning."

Till skillnad mot vad Åkesson nu skriver på DN debatt har han redan beskrivit vad straffet blir för en person som inte följer partiets politiska korrekthet: antingen hoppar du av eller så blir du utesluten.

Nolltoleransen gäller heller inte bara folk som uttalat sig partipolitiskt inkorrekt utan även “privata utsvävningar”. Något som går stick i stäv med Åkessons försvar av Ekeroth, som han menar inte har uttalat sig politiskt och därför bör få ett mildare behandling.

När man jämför texterna och de fastställda konsekvenserna är slutsatsen solklar. Tydligen gäller två sorters nolltolerans inom Sverigedemokraterna - en för de som Åkesson anser sig kunna klara sig utan och en för de mer inflytelserika partitopparna.

Åkesson har rätt i att det är Sverigedemokraterna själva som bestämmer vad deras nolltolerans innebär. Frågan är däremot vad gräsrötterna och partiets lokala företrädare anser om att bli bedömda med en helt annan måttstock jämfört med järngänget.

Anny Berglin
Niclas Jonasson
Henrik Johansson

Författarna driver driver bloggen interasistmen.se

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.