Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Åklagarna måste ta itu med de olagliga spelautomaterna”

Grov brottslighet får härja fritt. Bakom de enskilda illegala spelautomaterna – som omsätter kanske 2–3 miljarder kronor varje år – finns en organiserad brottslighet. Verksamheten försvinner inte av sig själv, den är alldeles för lukrativ för det. Intresset hos polis och åklagare att ingripa har under lång tid varit svalt. Det har faktiskt hänt att anmälningar lagts direkt i papperskorgen. Nu går det inte att huka längre utan det är nödvändigt att polis och åklagare tar ett samlat grepp, skriver Håkan Hallstedt.

Debatten kring Svenska Spels Vegasautomater, de som i lagen benämns värdeautomater, går tidvis hög. Att automaterna utgör lättsam underhållning för en del samtidigt som de förorsakar elände för andra är klart. Lika klart är att de ger stora intäkter för Svenska Spel och därmed också till statskassan. Vilka argument som ska vinna denna debatt får avgöras i särskild ordning.

Upprörande är emellertid att en annan typ av automater som vare sig riksdag eller regeringen har godkänt sedan lång tid florerar på den svenska marknaden. Jag tänker här på de illegala spelautomaterna som omsätter kanske 2–3 miljarder kronor varje år.

Det är här fråga om automater som inte är underkastade några som helst regler eller kontroller av till exempel insatser och vinster. Det är automater som sätts ut på ställen där potentialen till höga vinster utgör det enda rättesnöret och där intresset av att deklarera inkomsterna är obefintligt. Automaterna placeras ut i kiosker, jourbutiker, pizzerior med mera. Enligt vår erfarenhet är koncentrationen av automaterna som störst i storstadsregionerna samt i Västra Götaland och Värmland. Minst är förekomsten av automater i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län, vilket främst beror på att det i dessa regioner ännu inte finns särskilt många lokala utställare.

Under en ganska lång tid har det rättsliga läget kring vad som utgör en spelautomat varit omtvistat. Invändningar om att det handlat om surfterminaler eller spel som till följd av uppkoppling mot internet varit att anse som anordnat i annat land, har varit återkommande. Ibland har invändningarna vunnit framgång i domstol.

Genom Högsta domstolens dom i december 2011 får nu saken anses slutligt avgjord. Förenklat uttryckt kan man säga att domstolen nu bekräftat att det som ser ut som en spelautomat, låter som en spelautomat och fungerar som en spelautomat är att se som en spelautomat. Tid för handling är därför här!

Lotteriinspektionen har till uppgift att inrikta sitt arbete till de sektorer av spelmarknaden där riskerna för kriminalitet och sociala skadeverkningar är som störst. I praktiken innebär detta kontroller och kartläggning. De direkta ingripandena svarar polis och åklagare för.

Under lång tid har vi kunnat notera att intresset hos polis och åklagare att ingripa mot de illegala automaterna har varit svalt, även om glädjande exempel på motsatsen naturligtvis kan noteras. Trenden i detta avseende går åt det positiva hållet.

Jag är fullt medveten om att all statlig verksamhet består av prioriteringar inom ramen för befintliga resurser. Inte heller jag menar att ingripandet mot en illegal spelautomat ska prioriteras framför utredningen av till exempel ett grovt våldsbrott. Men frågan är om det i alla led finns en förståelse för att det bakom de enskilda automaterna finns en organiserad brottslig verksamhet som omsätter stora summor årligen.

Lotteriinspektionen gör årligen cirka 2.000 kontroller av illegalt spel. Kostnaden för detta uppgår till miljontals kronor. Om tanken är – vilket faktiskt har hänt – att anmälningarna ska läggas direkt i papperskorgen bör dessa kontroller snarast upphöra och pengarna omfördelas till mer angelägna tillsynsändamål på spelområdet. Skattepengar måste onekligen kunna användas till bättre saker än att bara räkna illegala spelautomater.

Aktörerna på denna illegala marknad kommer att finna och har redan funnit nya argument till varför deras spelautomater inte ska ses som olagliga. Ju längre tiden går, desto fler invändningar. Återigen: Det är nu dessa spelautomater måste samlas in och aktörerna granskas.

Oavsett hur en framtida svensk spelmarknad kommer att se ut har jag aldrig hört någon som förfäktat att spel ska bedrivas utan kontroll, och då särskilt inte när det rör en av de spelformer som orsakar flest problem och som – i sin illegala form – visat kopplingar till organiserad brottslighet.

Det går inte att huka och hoppas att de illegala automaterna försvinner av sig själva. Verksamheten är alldeles för lukrativ för det. Ett samlat grepp från polis- och åklagarhåll är därför nödvändigt. Ansvaret ligger där. För det kan väl inte vara så att dessa myndigheter menar att Lotteriinspektionen, likt exempelvis kollegerna i Storbritannien, ska ta över uppgiften och själv få beslagta automaterna och väcka åtal? Från min horisont är tanken inte helt främmande, men en sådan ordning kan vara svår att förena med svensk rättstradition.

Det är inte lätt att få bort de illegala automaterna, men så svårt är det inte om viljan finns. Våra kontroller och de utbildnings- och informationsinsatser vi gör räcker bara en bit på vägen.

Håkan Hallstedt, generaldirektör Lotteriinspektionen

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.