Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/alkohol-kan-stora-vaccinet-och-lakningen-av-covid-19/

DN Debatt

DN Debatt. ”Alkohol kan störa vaccinet och läkningen av covid-19”

Redan vid små mängder alkohol påverkas omdöme och beteende. Regler om avstånd, munskydd och handtvätt kan förbises, skriver artikelförfattarna.
Redan vid små mängder alkohol påverkas omdöme och beteende. Regler om avstånd, munskydd och handtvätt kan förbises, skriver artikelförfattarna. Foto: Henrik Holmberg/TT

DN DEBATT 3/4.

Tre läkare: Försiktighet med alkohol har inga negativa effekter, därför bör vi inte vänta till sedan, för att se vad vi borde ha gjort nu.

Det är troligt att alkohol försvagar effekten av vaccin mot covid-19. Och att alkohol försämrar läkning av sjukdomen. Detta bör därför redan nu ingå i råden till allmänheten, skriver Margareta Kristensson, Jonas Sjögreen och Sven Wåhlin.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Alkohol påverkar vårt immunförsvar, omdöme och beteende. Detta kan göra oss mer mottagliga för sjukdom och alkoholkonsumtion kan gynna smittspridning.

Ett ökat drickande i hemmiljön leder till mer våld i hemmen med fler utsatta kvinnor och barn som följd. Alkoholrelaterade sjukdomsfall utgör en stor belastning på vården i en redan hårt ansträngd situation. Alkoholen har, därtill, sannolikt en negativ inverkan på vaccinets effekt och på läknings­processen vid långtidscovid.

Trots goda kunskaper om alkoholens inverkan på immunförsvar och smittspridning har alkohol fått en undanskymd plats i rapporteringen om pandemin.

Alkohol påverkar kroppens alla celler och organ. På cellernas yta finns så kal­lade ACE-receptorer som coronavirus fäster på. Dessa ökar i antal av alkohol, så att virus lättare får fäste i kroppen.

Det finns säkra belägg för att alkohol försvagar immunförsvaret. Alkoholen har exempelvis haft stor betydelse för spridningen av tbc och hiv och infektion ligger bakom vart åttonde alkoholorsakat dödsfall i världen.

Det finns säkra belägg för att alkohol försvagar immunförsvaret. Alkoholen har exempelvis haft stor betydelse för spridningen av tbc och hiv och infektion ligger bakom vart åttonde alkoholorsakat dödsfall i världen. Mekanismerna är flera, exempelvis leder alkohol­intag till att de vita blodkropparna blir färre, mindre rörliga och inte reagerar normalt på virus. Frisättningen av cyto­kiner, som kan orsaka den fruktade superinflammationen, stimuleras också. Det gör att alkohol kan förvärra en redan svår sjukdom.

Kroppens sofistikerade infektionsförsvar identifierar först viruset och därefter skräddarsys, masstillverkas och sprids antikroppar i blodet. Denna process, som sker via så kallade T- och B-celler, störs av alkohol så att färre antikroppar bildas, tydligast vid högt alkoholintag.

Redan vid små mängder alkohol påverkas omdöme och beteende. Regler om avstånd, munskydd och handtvätt kan förbises. I stökiga miljöer pratar man högre vilket resulterar i fler salivdroppar i luften. Det finns många exempel på hur alkoholpåverkan bidragit till ökad smittspridning, nyligen exemplifierat av fester i studentkorridorer.

Folkhälsomyndigheten framhåller betydelsen av att hålla smittkurvan nere för att vårdens kapacitet ska räcka till. Alkoholrelaterad sjukdom belastar våra sjukhus med 60 000 inläggningsfall årligen. Antalet sjukhusfall med covid-19 var förra året 40 000. Lägre alkoholkonsumtionen under coronapandemin skulle minska belastningen på vården.

Vi har ännu begränsad kunskap om orsakerna till långvariga symtom efter en coronainfektion, men grundat på dagens kunskap bör alla patienter med långtidscovid få vetskap om att alkoholfrihet, eller reduktion, kan underlätta läkningsprocessen

Våld i familjer under pandemin har ökat markant som följd av sociala påfrestningar och högre alkoholkonsumtion. Enligt rapporter har antalet utsatta barn ökat mångfaldigt.

Allt detta framkommer i den vetenskapliga rapporten ”Alkohol och coronapandemin: om människor, samhälle och politik” som publicerades i januari 2021.

Kunskapen om alkoholens effekter på vaccination och rehabilitering vid covid-19 är ännu begränsad. Alkoholens negativa inverkan på immunförsvaret utgör emellertid en tydlig indikation på att alkohol kan minska vaccinets effekt. Ett råd, som är relevant för de flesta i samhället, är därför att undvika alkohol under dagarna omkring vaccinationstillfället. Vid måttlig till hög regelbunden alkoholkonsumtion tar normalisering av immunförsvaret flera veckor.

Alkohol stör också läkningsprocesserna i kroppens vävnader. Exempelvis minskas komplikationerna påtagligt efter ett kirurgiskt ingrepp, om patienten är alkoholfri de närmaste veckorna kring en operation. Vi har ännu begränsad kunskap om orsakerna till långvariga symtom efter en coronainfektion, men grundat på dagens kunskap bör alla patienter med långtidscovid få vetskap om att alkoholfrihet, eller reduktion, kan underlätta läkningsprocessen

Covid-19 är en ny sjukdom. Vi har en snabb kunskapsutveckling och mycket forskning saknas fortfarande. Men, vi behöver redan nu ta till vara det vi redan vet om alkoholens betydelse för immunförsvar och smittspridning.

Alkoholens troliga inverkan med försvagning av vaccinationseffekter och försämring av läkningen av sjukdomen bör därför nu ingå i utformningen av råden till allmänheten. Försiktighet med alkohol har inga negativa effekter, därför bör vi inte vänta till sen, för att se vad vi borde ha gjort nu!

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Alkohol

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt