”All våldsbejakande extremism ska bekämpas” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”All våldsbejakande extremism ska bekämpas”

Alliansregeringen tar, till skillnad mot Sverigedemokraterna, all form av våldsbejakande extremism på stort allvar, oavsett om det handlar om vitmaktmiljön, den autonoma vänstern eller islamism, skriver EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson i en replik.

Jimmie Åkesson slår in öppna dörrar när han efterlyser en nationell handlingsplan mot ”islamistisk terror” och kartläggning av islamism i Sverige (DN Debatt 25/1). Det tycks ha undgått honom att Sverige redan har en handlingsplan mot terrorism och att Säpo i december 2010 överlämnade rapporten "Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige" till regeringen. Rapporten innehåller en beskrivning av förekomsten av våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige och vilka metoder som kan användas för att motverka den.

Under den förra mandatperioden
initierade regeringen flera utredningar om våldsbejakande extremism, med fokus på vitmaktmiljön, den autonoma vänstern och islamism. Jag arbetar nu aktivt för att Sverige får en nationell handlingsplan mot alla former av våldsbejakande extremism. Vi måste skapa bättre samordning mellan berörda aktörer och presentera konkreta  åtgärder utifrån de utredningar som Säpo, Brå, Ungdomsstyrelsen och Försvarshögskolan genomfört på regeringens uppdrag.

En avgörande aktör i terrorismbekämpning är EU. Svensk terroristlagstiftning har till exempel tillkommit efter rambeslut från unionen. Men Sverigedemokraterna vill att vårt land ska lämna EU vilket allvarligt skulle undergräva insatser mot terrorismen.

Regeringen anser inte att våldsbejakande extremism endast är en angelägenhet för civilsamhället, vilket Åkesson tycks tro. En slutsats som Säpo och Försvarshögskolan drar är att involvera skola, socialtjänst och polis. Sverige har inte råd att avstå från det förebyggande arbetet om vi vill förhindra terrorbrott. Vi måste med kraft angripa de faktorer som kan leda till radikalisering och rekrytering.

Forum för levande historia
har genomfört värderingsundersökningar bland svenska gymnasieelever kring attityder mot judar, romer, muslimer, homosexuella och invandrare. Det finns en kärna av omkring 20 procent som uttrycker tydligt intoleranta attityder, det handlar framförallt om pojkar från socioekonomiskt marginaliserade hem. Dessa 20 procent riskerar att utgöra en grogrund för framtida extremism. Gruppen består även av personer med muslimsk bakgrund.

Regeringen satsar åtta miljoner på insatser för att öka demokratisk medvetenhet hos unga i riskzonen. Forum för levande historia har fått i uppdrag att ta fram metodmaterial som kan användas i undervisningen. Ungdomsstyrelsen ska fördela medel till organisationer som förebygger att unga utvecklar ett antidemokratiskt agerande eller rekryteras till antidemokratiska rörelser. Regeringen öronmärker också fem miljoner kronor till Vetenskapsrådet för forskning om extremism.

Våldsbejakande extremism är inte ett nytt fenomen. Fackföreningsledaren Björn Söderberg mördades av svenska nynazister 1999 och vänsterautonoma grupper orsakade enorm skadegörelse i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001. Alliansregeringen tar, till skillnad mot Sverigedemokraterna, all form av våldsbejakande extremism på stort allvar, oavsett om det handlar om vitmaktmiljön, den autonoma vänstern eller islamism.

Birgitta Ohlsson
EU- och demokratiminister

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.