”Alla får vara med och forma Centerns idéprogram” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Alla får vara med och forma Centerns idéprogram”

I dag är förmodligen fler svenskar bättre informerade om dagsaktuella politiska händelser än någonsin tidigare. Samtidigt minskar intresset för partipolitik. Olika studier, bland annat från folkrörelsernas tankesmedja Sektor tre, visar att partierna går i otakt med medborgarna och saknar förmåga att engagera.

Detta beror på invanda mönster och hundraåriga maktstrukturer, men också på att partierna har svårt att anpassa sig till 2010-talets sätt att föra samtal och utbyta information. Få småbarnsföräldrar i karriären vill ägna helger åt att skura bygdegårdsgolv eller offra kvällar på långa möten. Dessvärre har vi i Centerpartiet fram till nu inte lyckats hitta ett modernt komplement till den typen av traditionellt politiskt arbete. Detta är något vi delar med många andra partier.

Samtidigt som svensk politik är i skriande behov av fler nya idéer, har de politiska partierna med sin traditionsbundenhet i praktiken försvårat för människor med nya tankar att komma till tals. I första hand är det partierna som förlorar på detta, men på sikt förlorar även demokratin på system som inte bejakar människors engagemang och det sätt som man i dag uttrycker åsikter på.

Ett flagrant exempel på hur man inte bör göra är valet av socialdemokratiska partiledare som sker i slutna rum fjärran från medlemmar och sympatisörers påverkan. När Centerpartiet utsåg ny partiordförande sållades tre kandidater ut som under flera månader fick utrymme att profilera sig i debatter med varandra, frågestunder med medlemmarna, i webbsändningar och inför granskande journalister.

Vi har som ambition att vara Sveriges mest öppna parti. När partistyrelsen i slutet av förra året gav direktiv till mig och de andra personerna i idéprogramsgruppen, var en av de viktigaste riktlinjerna att processen ska vara transparent och engagera både medlemmar och allmänhet. Programmet ska inte bara vara ett partiprogram för Centerpartiet, utan ett idéprogram för hela Sverige.

När vi nu startar vårt arbete – Framtidsbygget – som ska leda till ett nytt idéprogram, väljer vi också att ta kritiken mot de svenska partierna på allvar. Vi kommer därför att genomföra programskrivandet i form av en så kallad wiki på nätet där alla kan vara med och skriva alla tider på dygnet. Idéprogrammet kommer med andra ord att växa fram på samma sätt som exempelvis uppslagsverket Wikipedia fungerar, genom aktivt skrivande från alla som vill vara med. Gränsen mellan förtroendevalda, medlemmar och sympatisörer blir mindre betydelsefull. Engagemanget och viljan att delta blir desto mer betydelsefull.

På vår webbsida www.centerpartiet.se lägger vi i dag ut en text som beskriver ett antal stora samhällsutmaningar. Vi erbjuder alla att delta och formulera svaren tillsammans med oss. Vi gör det väl medvetna om riskerna. Samtalstonen på nätet har hårdnat under senare år. Vi ser hur extrema och intoleranta åsikter får allt större spridning i bloggar och i tidningarnas kommentarsfält. Inte sällan under anonymitetens skydd. För oss finns två alternativ: att retirera från nätets samtalskanaler och skapa isolerade forum för betrodda medlemmar – eller att tro på de goda krafterna och ta kampen på plats. Centerpartiet väljer nu det senare.

Flera partier har haft ambitionen till öppenhet i liknande programarbeten nyligen – men oavsett om man använder enkäter eller frågeformulär på nätet så har ändå partierna valt att behålla kontrollen över processen. Vi löper linan ut och låter alla som vill vara med och skriva och redigera vårt program.

För att inte utestänga personer som inte är uppkopplade eller inte känner sig bekväma på nätet, kommer vi också att arrangera olika lokala och regionala möten runt om i hela Sverige. Där ska både medlemmar och allmänhet bjudas in för att diskutera Centerpartiets värderingar och hur Sverige ska byggas under de närmaste decennierna. En ytterligare utmaning är att inkludera utlandsfödda svenskar, något som Centerpartiet, och övriga partier, måste bli bättre på. Därför kommer vi att aktivt söka nätverkande med organisationer inom området för att hitta former för engagemang. Vi kommer löpande att redovisa på vår webbsida hur många som bidragit i programskrivandet.

Vi inser att vi lägger ribban högt och att fallgroparna är många, men Centerpartiet har en lång historia av att låta många människor med olika bakgrunder komma till tals. Det är inte alltid lätt att genomföra stora förändringar i en organisation, men vi är övertygade om att det är nödvändigt för alla i samhällsdebatten att bejaka människors engagemang och det sätt som åsikter faktiskt uttrycks på. Därför väljer vi nu denna väg och hoppas att andra vågar följa vårt exempel.

Per Ankersjö, ordförande för Centerpartiets idéprogramgrupp

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.