Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Alla måste föra kampen för hbtq-personers rättigheter”

Kampen för hbtq-personers lika rätt har kommit långt i Sverige. I år firar vi Pride för sextonde året i rad och känner att vi har stöd från stora delar av det svenska samhället. Nu är det dags att föra kampen vidare till bland annat Ryssland och Afrika, skriver Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride.

Pride betyder stolthet och vi ska vara stolta över vad vi i Sverige gemensamt har åstadkommit. Nu är det dags att vi fortsätter kampen för hbtq-personers mänskliga rättigheter i andra länder. Våra representanter på den politiska, religiösa och idrottsliga arenan måste ta ställning och agera för hbtq-personer som lever under förtryck.

Enligt den svenska regeringens hemsida om mänskliga rättigheter står det uttryckligen att Sverige verkar aktivt för att alla länder ska avkriminalisera sexuella kontakter mellan samkönade och verka för att ett skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet införs. Det går alltså inte längre att bortse från det faktum att man som representant för Sverige i internationella sammanhang måste stödja och försvara hbtq-personers mänskliga rättigheter.

Tack vare den kamp som förts här i landet under årtionden kan vi i år fira Pride i Sverige för sextonde året i rad – och känna att vi har stora delar av det svenska samhällets stöd. Men kampen är inte över. Vi har ett ansvar. Vi behövs. Bakslag avlöser framsteg. Nu är det dags att vi fortsätter kampen för hbtq-personers rättigheter, vårt ansvar är som störst för personer i andra länder som fortfarande lever under förtryck.

Det ryska parlamentet, duman, har klubbat igenom ett förbud mot så kallad ”homo­sexuell propaganda”, som bland annat förbjuder ­Prideparader och människor att säga eller skriva något positivt om homosexuella. Under de senaste veckorna har vi även nåtts av rapporter om nynazister i Ryssland som ”roar” sig med att ragga upp homosexuella på nätet för att sedan tortera dem. Det sker i Ryssland, det land som nästa år ska vara värd för de olympiska spelen – den idrottsliga fest där man betonar samhörighet, tolerans och fred.

I flera länder i Afrika är homosexualitet kriminellt och betraktas som en sjukdom, här går utvecklingen helt åt fel håll. Rättigheter urholkas, lagstiftningen försvårar ett fritt liv och attityder mot homosexuella har gått från dåligt till värre. Hot, förföljelse och tortyr är en del av vardagen för homosexuella i Afrika. Enligt Sida har antalet flyktingar från afrikanska länder på grund av sexuell läggning ökat de senaste åren, och attityden mot homosexuella asylsökande och deras flyktingskäl i ankomstländerna är ofta väldigt dålig.

Men även vi i Sverige har vandrat en krokig väg, men hösten 2012 hände något i Sverige. När Jonas Gardells dramaserie ”Torka aldrig tårar utan handskar” visades i svensk television började tårarna rinna nedför mångas kinder. För svenska folket gestaltade seriens huvud­personer Rasmus och Benjamin inte två pestsmittade, utan personifierade ett älskande par som drabbats av en obotlig sjukdom.

Många kände inombords och många mindes – smärta över vad många fått uppleva och stolthet över hur vi i Sverige har utvecklats. Kronprinsessa Victoria framträdde på QX gaygala och berörde publiken med sina ord om kraft, glädje och gemenskap.

Tydligare än så kan inte ett stöd och bekräftelse bli från Sveriges framtida regent.

Men resan dit har varit lång. Under en stor del av 1900-talet var homosexuella handlingar olagliga i Sverige, för att därefter klassas som en mentalsjukdom, som sedan togs sjukdoms­stämpeln år 1979.

Det skulle dröja ytterligare 24 år innan sambolagarna för sam- och olikkönade likställdes och för samkönade att få möjlighet att adoptera.

År 2009 var Sverige moget att anta den lag som gjorde det möjligt att ingå samkönade äktenskap. Ett erkännande av rätten att få älska fullt ut. Det var för fyra år sedan.

Framsteg görs även i andra länder. Trots protester har det första gayparet i Frankrike vigts. ­ I det konservativa Storbritannien har drottningen skrivit under den lag som gör samkönat äktenskap möjligt. Men det finns mycket kvar att göra.

Vi uppmanar de svenska representanterna i Internationella olympiska kommittén, IOK, däribland Gunilla Lindberg, Pernilla Wiberg och Stefan Holm samt Svenska olympiska kommittén, SOK, att man agerar för att ta ställning mot det accelererande hotfulla förhållnings­sättet mot hbtq-personer i Ryssland. Med dagens situation riskerar SOK och IOK att homosexuella OS-deltagare och -besökare blir arresterade på grund av sin läggning.

Vi uppmanar även de svenska trosamfunden som verkar i Afrika att, i samtal med sina afrikanska kolleger och trosamfundens medlemmar, arbeta för att alla människor ska behandlas som lika mycket värda.

Vi uppmanar också Sveriges representanter, statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt, biståndsminister Gunilla Carlsson, EU-kommissionär Cecilia Malmström och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson, att bilda opinion på den internationella arenan för att motverka att länder stiftar lagar som diskriminerar människor på grund av sexuell läggning.

Politiker ska göra kärleken möjlig med hjälp av lagstiftningen.

Men framför allt uppmanar vi dig som medmänniska att agera.

Det är varje medborgares skyldighet i en ­demokrati. Använd din röst. En röst för mänskliga rättigheter. En röst för allas rätt att få älska och att vara den de är.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.