Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 16:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/allt-ar-skort-i-egypten-men-underbart-att-skada/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Allt är skört i Egypten men underbart att skåda”

Samhällsdebattören och filosofen Torbjörn Tännsjö: Hur förklarar vi den revolutionära glöden i Egypten? Hur har upproret varit möjligt? Hur har förtrycket kunnat upprätthållas i Egypten årtionde efter årtionde? Och hur förklarar vi det som nu sker? Hundratusentals människor har gått ut på Frihetstorget och ifrågasatt diktaturen. Hur har de kunnat bemästra sin egoism? Hur har upproret varit möjligt? Sanningen är att de flesta människor – i särskilda situationer – kan höja sig över egoismen och visa solidaritet. Det sker när de förtryckta är individuellt inlåsta i förtrycket, när de själva inte kan lösa sin situation. Detta tycks ha inträffat i Egypten. Det är skört men underbart att skåda, skriver Torbjörn Tännsjö.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.