Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 22:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/allt-farre-man-satsar-pa-hogre-utbildningar/

DN DEBATT

DN Debatt. "Allt färre män satsar på högre utbildningar"

Ny rapport från Högskoleverket avslöjar märklig samhällsutveckling: Vi går mot ett lågutbildat manligt proletariat, ett högutbildat kvinnligt proletariat och en manlig maktelit på toppen. Obalansen mellan könen på högskolor och universitet ökar. Betydligt fler kvinnor än män påbörjar högre utbildning i Sverige. Ännu större är den kvinnliga dominansen bland dem som också tar ut examen från högskolan. Det avslöjar en ny rapport som Högskoleverket presenterar i dag. Vi får ett allt större lågutbildat mansproletariat, även om män genomgående har högre lön än kvinnor, oavsett utbildningsnivå. Men samhället visar inte något engagemang för att stimulera pojkar och män att välja högre utbildningar. Sådana riktade insatser som flickor och kvinnor varit föremål för finns inte för manliga elever. Det skriver Anders Flodström, universitetskansler vid Högskoleverket. Lars Jalmert, professor i pedagogik och ordförande i Högskoleverkets jämställdhetsråd, samt Gunilla Jacobsson, utredare vid Högskoleverket.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.