Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Alltför enkelt för unga få tag på illegal alkohol”

Foto: Alamy
Valborgsproblem. Åtta av tio tonåringar tycker att det är enkelt att få tag på alkohol, enligt en ny undersökning. En del av alkoholen kommer från Systembolaget, en del är smuggelsprit. Det behövs en nationell samordning för att få bukt med den illegala försäljningen, skriver Per Hazelius, Cecilia Giertta och Erika Nylander.

Vår, värme och valborg är lika härligt varje år – för de flesta. Tyvärr är det vanligt att försommarens festligheter bland ungdomar är dränkta i alkohol. En ny studie från Demoskop visar att åtta av tio ungdomar inte har några som helst problem att få tag på alkohol, trots att de inte har laglig ålder inne.

De frågar kompisar, syskon eller, ännu värre, har ett telefonnummer till langare som levererar inom en halvtimme.

Enligt CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) får tre av tio ungdomar i nian tag på alkohol från System­bolaget, alkohol som någon köpt ut åt dem. Var resterande alkohol kommer ifrån är enkelt att gissa. Svaret ges i Tullverkets senaste beslagsrapport som visar ännu en ökning av införseln av oregistrerad sprit, vin och öl till Sverige.

Grundpelaren i svensk alkoholpolitik är att försäljning av alkohol ska vara kontrollerad i syfte att begränsa tillgängligheten. Vi vill skydda våra unga. Om alkohol används på fel sätt kostar den massor; inte bara pengar utan våld, känslor och skuld. Därför har vi i Sverige bestämt att de under arton inte ska betala den räkningen.

En studie som gjordes bland landets hundra största kommuner på uppdrag av Sprit- och Vinleverantörsföreningen 2012 visar att problemet med illegal alkohol inte längre är begränsad till södra Sverige, utan omfattar hela landet.

Samma studie säger oss också att nio av tio kommuner önskar en nationell samordning för att bekämpa den illegala alkoholinförseln.

För att påverka ungdomar att inte dricka alkohol krävs ett långsiktigt förebyggande arbete och ett stopp av alkoholflödet till utsatta grupper. Det krävs att vi faktiskt vet hur stor den illegala införseln är. Och det krävs en nationell plan och samordning för att komma till rätta med problemen.

Är det en utopi att hoppas att situationen ser annorlunda ut inför nästa valborg?

Per Hazelius, ansvarig Prata om alkohol

Erika Nylander, Vd Sprit- och vinleverantörsföreningen

Cecilia Giertta, vd Sveriges bryggerier

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.