Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Också Vänsterpartiet är en destruktiv kraft i svensk politik”

Vänsterpartiet har drivit S kraftigt vänsterut och kräver nu ännu mer inflytande över S nästa mandatperiod i kraft av ökat röststöd, skriver Dan Olofsson.
Vänsterpartiet har drivit S kraftigt vänsterut och kräver nu ännu mer inflytande över S nästa mandatperiod i kraft av ökat röststöd, skriver Dan Olofsson. Foto: IBL

DN DEBATT 20/8. Sverigedemokraterna är ett bidragsparti med en orealistisk ekonomisk politik och kan beskrivas som ett omöjligt parti. Men också Vänsterpartiet är ett omöjligt parti. De vill ersätta konsumentmakt med ett politikerstyre uppifrån som ska styra vår produktion. Det är en illusion att tro att vår frihet ökar om man tar bort vår frihet att välja, skriver Dan Olofsson.

VAL 2018

Sverigedemokraterna kan på goda grunder beskrivas som ett omöjligt parti. Det är ett bidragsparti med en orealistisk ekonomisk politik. SD vill bygga murar med protektionism som bara sänker levnadsstandarden och partiet driver nationalism som varit så förödande för Europa.

Men Vänsterpartiet är också ett omöjligt parti.

Opinionsundersökningar visar att SD och V tillsammans samlar 30 procent av svenska folket. För alla som överväger att rösta på dessa partier är mitt enda råd att tänka till ordentligt kring vilken politik de står för.

Den 6 augusti skrev jag i Dagens Industri om varför det är ett stort misstag att stödja SD. I denna artikel vill jag lyfta fram varför också V är en destruktiv kraft i svensk politik.

Det är marknadsekonomin som lyft miljarder människor ur fattigdom – inte planekonomin. V lever i en illusion där de blundar för detta. I sitt partiprogram uttrycker de att kapitalismen håller de flesta av världens människor nere i fattigdom och ofrihet.

V har sina rötter i kommunismen och grundades 1917, samma år som oktoberrevolutionen i Ryssland. Kommunismen, nazismen och fascismen är alla fasansfulla. De är motsatsen till den liberala demokratin som under efterkrigstiden gett världen ett oöverträffat välstånd och i huvudsak fred.

Kommunismens historia förskräcker. Inte nog med att alla blev fattiga. Närmare 100 miljoner människor dödades. Samtidigt skickade Jonas Sjöstedts företrädare hyllningstelegram till ledarna så fort det var ett jubileum.

V har haft en illusion att så fort någon makthavare i världen kör vänsterretorik, så ska denne stödjas oberoende av hur folket behandlas eller om demokratin elimineras. Listan över dessa makthavare säger mycket om V: Lenin, Stalin, Mao, Castro, Ulbricht, Ortega och Chavez.

Vilken politik driver då V i dag? Låt oss gå till källan och syna V:s senaste partiprogram som anger målet med deras politik, vilket är viktigare än kortsiktiga taktiska dribblingar. V:s politik bygger på illusioner som inte har något med verkligheten att göra.

Nationalismen har varit förödande för Europa. Härtill kommer att Putins dröm är att försvaga Europa. De institutioner i Europa som mest bidrar till samarbete och fred mellan demokratiska stater är EU och Nato. Av V:s partiprogram framgår att de arbetar för att upplösa EU och Nato, det vill säga de vill inte bara gå ur, de vill upplösa dessa institutioner. Detta ska ske i en tid när nationalismen växer och säkerheten försämras. Så tänker ett ansvarslöst parti. Här möts V och SD.

Det är marknadsekonomin som lyft miljarder människor ur fattigdom – inte planekonomin. V lever i en illusion där de blundar för detta. I sitt partiprogram uttrycker de att kapitalismen håller de flesta av världens människor nere i fattigdom och ofrihet. Eftersom kapitalismen eller marknadsekonomin enligt V är hemsk, vill de med detta resonemang bädda för offentliga monopol och planekonomi. Nu senast är det välfärdsföretagen som ska elimineras genom ett vinstförbud som leder till ett offentligt monopol.

Av V:s partiprogram framgår att de vill korta arbetstiden från åtta till sex timmar med oförändrad lön. Närmare 2000 miljoner arbetstimmar försvinner då årligen från den svenska arbetsmarknaden. V driver då illusionen att vi kan bibehålla våra löner när detta sker.

Sverige tillhör de länder som relativt sätt har flest stora företag. Företag som Volvo, Ericsson, Scania och Tetra Pak har med sina framgångar varit viktiga för vårt välstånd. V:s syn på de stora företagen framgår av partiprogrammet: ”De skapar många problem som går över olika länders gränser: miljöförstöring, vapenhandel, sexhandel, narkotikahandel, människosmuggling, växande sociala klyftor och utplundringen av världens fattiga”. Med denna perversa samlade syn på stora företag blir det naturligt att V föredrar planekonomin. Så kan en illvillig illusion leda till helt fel slutsatser.

V har heller aldrig förstått att i marknadsekonomin är det kunden som har makten att välja leverantör. Besluten kommer underifrån – inte uppifrån. Denna konsumentmakt ska ersättas med att politikerna uppifrån ska styra vår produktion. Det är en illusion att tro att vår frihet ökar om man tar bort vår frihet att välja.

Efter att ha drivit egna företag i 32 år får jag till min förvåning läsa i V:s partiprogram att vi företagare inte tänker på framtiden utan vi vill bara ha snabba vinster. Med denna illusion motiverar V åter att produktionsmedlen ska ägas gemensamt. De skriver i partiprogrammet: ”När kommunerna eller staten äger tillsammans kan de demokratiskt valda politikerna ta ansvar för produktion av varor och tjänster”. Min egen reflektion här som Malmöbo är att kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) redan har fullt upp med att se till så att den kommunala skolan fungerar, med att bryta den negativa spiralen för våldet samt med att någon gång få sitt parti att vidta substantiella åtgärder mot utanförskapet. Med V:s politik ska hon dessutom sköta alla företagen i Malmö. Finns det någon utanför V som anser att detta är rimligt?

V har en illusion som resulterar i att allt USA gör är V emot. Detta är välkänt men jag blev ändå mycket förvånad över vilket USA-hat som genomsyrar V:s partiprogram. USA har varit garanten för den liberala demokratin. Låt oss hoppas att USA inte blir så inåtvänt så de inte fortsätter att ta detta ansvar.

Kvinnorna i vård och omsorg gör en fantastisk insats och förtjänar allas vår uppskattning. Vi ser nu effekterna av decenniers offentliga dominans inom detta område. Dessa hjältar har de lägsta lönerna, högsta sjukskrivningarna och upplever att de har minst möjlighet att påverka sin arbetssituation. Detta system vill V cementera. De privata som svarar för en liten volym ska bort. Illusionen om att monopol leder till utveckling är naturlig för V:s ideologi, men det finns ingen erfarenhet som stödjer detta. Tvärtom!

Listan över V:s illusioner kan göras längre.

Vilken roll spelar nu Vänsterpartiet i svensk politik? Det är detta parti som Stefan Löfven valt att samarbeta nära med. Det är detta parti han räknar in i sitt rödgröna regeringsunderlag. Det är detta parti som har drivit S kraftigt vänsterut – och som nu kräver ännu mer inflytande över S nästa mandatperiod i kraft av ökat röststöd.

Per-Albin Hansson och Tage Erlander höll en tydlig rågång mot Jonas Sjöstedts parti. Det gäller inte dagens socialdemokrati, som i stället omfamnar detta parti för maktens skull.

Summering: När 30 procent av väljarna säger sig vilja rösta på V och SD är det hög tid att vi lyfter fram vad dessa partier står för. Min slutsats är att båda partierna är omöjliga.

Det är utomordentligt angeläget att vi får ett regeringsskifte till hösten och att såväl V:s som SD:s inflytande minimeras. Det råder ingen tvekan om att det är alliansens partier som måste bli starka för att detta ska kunna ske.

DN Debatt.20 augusti 2018

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.