Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 20:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/andra-lagen-sa-att-foretagen-bar-risken-for-lanebedragerier/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Ändra lagen så att företagen bär risken för lånebedrägerier”

Med rådande lagstiftning kan var och en av oss bli juridiskt ansvariga för något vi inte kan vara moraliskt ansvariga för. Allra värst är situationen för lån. Enligt lagen måste du bevisa att det inte är du som tecknat SMS-lånet eller signerat en e-legitimation, skriver artikelförfattarna.
Foto: Magnus Hallgren

Det är orimligt att vi har en lagstiftning där det är konsumenterna som ska bevisa att deras e-legitimation missbrukats av någon som exempelvis tecknat ett SMS-lån. Sveriges riksdag måste skyndsamt ändra lagen så att företagen får bevisbördan för att deras tekniska infrastruktur inte har fallerat, skriver Amelia Andersdotter och Björn Lundgren.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.