Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-28 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/andra-modeller-ger-fler-jobb-an-jobbskatteavdragen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Andra modeller ger fler jobb än jobbskatteavdragen”

Efter fem år med jobbskatteavdraget som förhärskande doktrin är det dags för en ordentlig diskussion om det svenska skattesystemet. Fores har därför bjudit in två av Sveriges främsta skatteforskare – Lennart Flood och Åsa Hansson – för att analysera effekterna. De riktar kritik mot att fortsätta låta avdraget styra den ekonomisk-politiska kursen. Enligt deras analys är det inte längre säkert att avdraget leder till ett ökat arbetsutbud, då de ökande nettoinkomsterna kan leda till att individer i högre grad prioriterar att vara lediga. Analyserna visar att det finns andra, effektivare alternativ som Sverige borde pröva, skriver Martin Ådahl och Harald Edquist.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.