Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-08 16:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/anvand-kollektivavtalen-for-att-stoppa-sextrakasserierna/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Använd kollektivavtalen för att stoppa sextrakasserierna”

Med kollektivavtal i ryggen skulle arbetsgivaren och facket på arbetsplatsen engagera sig för att rensa arbetsmiljön från sexuella trakasserier, ett engagemang som enbart lagstiftning aldrig kan ge, skriver Lena Svenaeus.
Med kollektivavtal i ryggen skulle arbetsgivaren och facket på arbetsplatsen engagera sig för att rensa arbetsmiljön från sexuella trakasserier, ett engagemang som enbart lagstiftning aldrig kan ge, skriver Lena Svenaeus. Foto: Lucy Nicholson/TT

DN DEBATT 8/2. Förvånande nog saknar svenska kollektivavtal regler för de olika ­stegen i arbetsgivarens utredningsskyldighet och regler som anger offrets ­rättigheter. Det finns i Kanada och många europeiska länder. Vägen mot ett arbetsliv fritt från sexuella trakasserier ligger i en kombination av lag­regler, kollektivavtal och effektiv tillsyn, skriver Lena Svenaeus.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in