Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-08 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ar-sverige-redo-att-lata-maskiner-fatta-besluten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Är Sverige redo att låta maskiner fatta besluten?”

Vi lever i en vardag där beslut om välfärd och ekonomi alltmer delegeras till maskiner, ibland i strid med befintlig lagstiftning eller i strid med etablerade värderingar kring vad som är rätt och rimligt, skriver artikelförfattarna.
Vi lever i en vardag där beslut om välfärd och ekonomi alltmer delegeras till maskiner, ibland i strid med befintlig lagstiftning eller i strid med etablerade värderingar kring vad som är rätt och rimligt, skriver artikelförfattarna. Foto: Gustav Sjöholm/TT

DN DEBATT 18/2. Fallet med Arbetsförmedlingen visar hur stor risken för felbedömningar är när automatiserat beslutsfattande används i stor skala. Det som behövs nu är en översyn av lagstiftningen, möjlighet för medborgarna att delta i omställningen och en bred diskussion om utvecklingen. Är Sverige redo att låta maskiner bestämma? skriver Anne Kaun och Julia Velkova.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in