Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-30 17:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ar-sverige-redo-att-lata-maskiner-fatta-besluten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Är Sverige redo att låta maskiner fatta besluten?”

Vi lever i en vardag där beslut om välfärd och ekonomi alltmer delegeras till maskiner, ibland i strid med befintlig lagstiftning eller i strid med etablerade värderingar kring vad som är rätt och rimligt, skriver artikelförfattarna.
Foto: Gustav Sjöholm/TT

DN DEBATT 18/2. Fallet med Arbetsförmedlingen visar hur stor risken för felbedömningar är när automatiserat beslutsfattande används i stor skala. Det som behövs nu är en översyn av lagstiftningen, möjlighet för medborgarna att delta i omställningen och en bred diskussion om utvecklingen. Är Sverige redo att låta maskiner bestämma? skriver Anne Kaun och Julia Velkova.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.