Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/arbetarklass-och-kulturvanster-ar-inte-langre-ett-par-i-politiken/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Arbetarklass och kulturvänster är inte längre ett par i politiken”

Inget av de klassiska industriarbetarfacken eller något av socialdemokratiska partierna har frambringat en vision om en ny samhällsekonomisk modell. Efter nederlaget med löntagarfonderna har det närmast rått ett tankeförbud inom socialdemokratin att ens diskutera dessa saker, skriver Bo Rothstein.
Foto: Sven-Erik Sjöberg

Den industriella arbetarklassen och den intellektuella kulturvänstern har numera helt olika politiska uppfattningar om centrala samhällsfrågor. Den klassiska marxismens idé om att arbetarklassen skulle vara motorn i utvecklingen av en ny samhällsekonomisk produktionsform har gått i stöpet, skriver statsvetaren Bo Rothstein.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.