Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/assanges-kritik-av-sverige-ar-riktig-pa-flera-punkter/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Assanges kritik av Sverige är riktig på flera punkter”

En tredjedel av de tillfrågade juristerna i den årliga Juristbarometern håller med Assange i hans kritik av deet svenska rättssystemet.
En tredjedel av de tillfrågade juristerna i den årliga Juristbarometern håller med Assange i hans kritik av deet svenska rättssystemet. Foto: Matt Dunham / AP

Kända jurister: Den sexanklagade Julian Assange må vara en sann rättshaverist – men han har delvis rätt om det svenska rättssystemet och fläckarna måste tvättas bort. Julian Assange har angripit vårt rättssystem på flera punkter. Oavsett om han är skyldig eller inte till sexanklagelserna, är frågan om det finns fog för hans kritik av stort intresse. Det finns alltid en risk att vi som verkar i systemet blir hemmablinda. För bara några år sedan ansåg många till exempel att Sverige inte led av korruption, i dag är bilden en annan. Vi delar Assanges kritik vad gäller bland annat häktningsreglerna, nämndemännen och den slentrianmässiga sekretessen när rättegångar hålls bakom stängda dörrar. Som advokater är det vår skyldighet att se till att dessa fläckar tvättas bort, skriver Jens Lapidus och Johan Åkermark.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in