Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 17:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/aterstart-av-hela-europa-kravs-for-aterstart-av-sverige/

DN Debatt

DN Debatt. ”Återstart av hela Europa krävs för återstart av Sverige”

Vi välkomnar det återhämtningspaket som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade den 27 maj i syfte att mildra pandemins ekonomiska skadeverkningar i Europa, skriver artikelförfattarna.
Vi välkomnar det återhämtningspaket som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade den 27 maj i syfte att mildra pandemins ekonomiska skadeverkningar i Europa, skriver artikelförfattarna. Foto: TT

DN DEBATT 16/6.

Företag och fackföreningar: Vi uppmanar den svenska regeringen och riksdagen att anta en konstruktiv attityd till EU:s återhämtningspaket.

Det finns delar i EU-kommissionens förslag till återhämtningspaket som skulle kunna förbättras. Men vi menar att det är tillräckligt väl utformat och att det är avgörande att det kommer på plats snarast.

Den pågående covid-19-pandemin har försatt Europa och Sverige i den värsta ekonomiska krisen sedan andra världs­kriget. Många i grunden starka, framgångsrika och välmående europeiska företag har hamnat i en akut situation när efterfrågan på deras produkter och tjänster försvunnit från en dag till en annan, eller deras försörjningskedjor havererat, till följd av de historiskt kraftfulla åtgärder som vidtagits för att hindra smittspridning världen runt.

Till skillnad från många andra ekonomiska kriser handlar det alltså inte om strukturella förändringar där vissa företag eller branscher spelat ut sin roll eller inte hängt med i utvecklingen.

Den svenska regeringen har presenterat en rad mycket välkomna åtgärder för att stödja det svenska näringslivet, både företag och anställda, i denna kris. Dessa åtgärder har varit nödvändiga för att hantera det akuta läget.

För att få riktig kraft i återhämtningen är Sverige dock som litet export­orienterat land helt beroende av att andra länder lyckas med sin återhämtning. Endast så kan den svenska ekonomin, det svenska näringslivet och det svenska samhället återhämta sig långsiktigt.

Sverige har alldeles för mycket att förlora för att stå vid sidlinjen i ett avgörande skede av matchen.

I detta sammanhang är Europa­perspektivet och Sveriges medlemskap i EU mycket betydelsefullt. Hela 60 procent av Sveriges export går till andra EU-länder och 70 procent av vår import kommer från andra EU-länder. Detta betyder att takten i den svenska återhämtningen i hög grad är avhängigt utvecklingen i resten av Europa. Utöver detta företräder EU Sverige i internationella handelsfrågor och skapar bättre förutsättningar för svenska företag på exportmarknader utanför Europa.

Vi som ledare för svenska företag och fack är därför övertygade om att svensk ekonomisk återhämtning och välståndsutveckling måste baseras på europeisk sammanhållning och sam­arbete. Vi är också övertygade om att en återstart av den svenska ekonomin blir framgångsrik först om den koordineras inom EU. Ensam är inte stark i en sammankopplad värld.

Därför välkomnar vi det återhämtningspaket som den Europeiska kommissionen presenterade den 27 maj i syfte att mildra pandemins ekonomiska skadeverkningar i Europa. 750 miljarder euro ska genom olika program ges som lån och bidrag till EU-länder för att stabilisera läget och rusta för fram­tiden. En del av paketet innehåller akuta åtgärder, men det mesta syftar till investeringar på medelfristig och lång sikt. Investeringar för att understödja hållbarhet, digitalisering samt för att understödja nödvändiga struktur­reformer.

Vi anser att detta stödpaket är avgörande för Europas ekonomiska återhämtning och att dessa stimulansåtgärder bör komma på plats snarast.

Genom detta stödpaket kan vi solidariskt hjälpa de regioner i Europa som har drabbats hårdast av corona-virusets härjningar. Många av dem har besvärliga statsfinansiella situationer. Denna solidaritetshandling är viktig för EU:s sammanhållning och bidrar till lugn, stabilitet och förtroende i en omvärld som just nu karakteriseras av motsatsen.

Kommissionens förslag ligger i linje med de satsningar som vi själva önskar se såväl i Sverige som i hela EU: en ökad betoning på innovation, digitalisering, inte minst 5G, och infrastruktur, men framför allt på en hållbar tillväxt.

Genom att stödja de delar av Europa som drabbats värst eller inte har samma statsfinansiella förutsättningar som Sverige, så hjälper vi emellertid också oss själva genom att stimulera efter­frågan och framtidstro i hela Europa. Om det går bra för Europa så går det helt enkelt bra för svensk ekonomi.

Därtill ligger kommissionens förslag i linje med de satsningar som vi själva önskar se såväl i Sverige som i hela EU: en ökad betoning på innovation, digitalisering, inte minst 5G, och infrastruktur, men framför allt på en hållbar tillväxt. Detta skapar möjlig­heter för de svenska exportföretagen att bidra med lösningar inom hållbarhet och grön teknologi. Områden där vi i dag ligger långt framme.

Det finns delar i kommissionens förslag som skulle kunna utvecklas och förbättras. Givet den tidskritiska situationen vi befinner oss i vore det dock ett misstag att låta ”träden skymma skogen”. I andra vågskålen ligger det ekonomiska lidande och den sociala oro som växer för varje vecka. Vår bedömning är därför att stöd­paketet är tillräckligt väl utformat för att adressera kärnan i Europas nuvarande ekonomiska utmaningar.

En försening skulle innebära att det tar längre för Europas och därmed Sveriges ekonomi att återhämta sig. Europa riskerar därutöver att hamna på efterkälken med strukturellt minskad konkurrenskraft över tid. Vidare är det viktigt att Sverige uppfattas som en konstruktiv och positiv kraft i EU-samarbetet. Sverige har alldeles för mycket att förlora för att stå vid sidlinjen i ett avgörande skede av matchen.

Mot denna bakgrund ser vi, närings­liv och fack tillsammans, att Sverige behöver visa på delaktighet och agera som en positiv kraft kring EU:s återstartspaket. Vi uppmanar därför den svenska regeringen och riksdagen att anta en konstruktiv attityd till det föreslagna stödpaketet.

Våra historiska framgångar har byggt på handlingskraft, delaktighet och ett pragmatiskt förhållningssätt. Nu är tid att agera ansvarsfullt och bidra till en återstart av Europa och därmed även Sverige. Sverige behöver Europa, och Europa behöver Sverige.

Ämnen i artikeln

Fackförbund
Företagande
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt