Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/att-forandra-djurgarden-kan-inte-kallas-karlek/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Att förändra Djurgården kan inte kallas kärlek”

REPLIK DN DEBATT 14/11.

Märtha Angert Lilliestråle, vice ordförande i Förbundet för Ekoparken: Tillåt inte underhållningsindustrin dominera.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Som 20-åring blev Björn Ulvaeus förälskad i Djurgården. Och jag tror honom. Det är många med honom som charmats av Djurgården.

Den generösa naturen, tidigare generationers liv och den av dem outtalade, inspirerande glädjen ligger i luften.  Ön känns stor fastän den liten är, men som tätt sammanknuten med det omgivande landskapet i Nationalstadsparken når ögat långt.

Det har varit viktigt för tidigare generationer att utveckla och förstärka parken i alla dess delar. När Stockholms Örlogsbas flyttade 1951 menade Kungliga Djurgårdsförvaltningen att Galärvarsområdet efter flytten skulle återföras under förvaltningens vård och fortsättningsvis bevaras fritt från varje bebyggelse som ett stort parkområde.

Vad stor kärlek är beror på hur man definierar den. Med åren växlade säkert perspektivet och med det ändrade preferenser och kraven på partnern växer. Nu är det Djurgården som ska anpassa sig till Björns Ulvaeus behov. Han skriver också i en repliksöndagens DN Debatt-artikel: ”Djurgården som festplats hade satt sig i mitt huvud”.

Och så ser det ut. Ulvaeus försök att omvandla Djurgården är många. När Lindgården, som byggdes för att medverka i Stockholms-utställningen, revs av köparen fick Abba-museet möjlighet att flytta in. Cirkus har byggts ut och om.

Han försökte få tillstånd att riva hörnhuset vid Allmänna gränd och på platsen bygga ett 6-våningshus, men fick lyckligtvis nej. Tengboms Arkitektkontor ritade förslaget. Han hoppas på att få bygga till Hasselbackens hotell med 75 rum. För att öka pressen på beslutsfattarna har historiska delar, bland annat en musikpaviljong, redan rivits.

Så frågan är om kärleken till Djurgården är besvarad. Vad händer med Djurgården om underhållningsindustrin tillåts dominera så kraftfullt? Det är förvånande att Björn Ulvaeus som äldre inte ser alla de rika nyanser som finns i miljön och mellan människor på Djurgården. Att så förändra Djurgården kan inte kallas kärlek!

Ämnen i artikeln

Djurgården
Abba

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt