Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 23:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/att-gora-forskning-tillganglig-for-alla-kraver-mer-stod/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Att göra forskning tillgänglig för alla kräver mer stöd”

Biblioteken på universitet och högskolor är de största prenumeranterna av vetenskapliga publikationer men tvingas att prioritera hårt eftersom avgifterna ökar betydligt mer än konsumentprisindex, skriver artikelförfattarna.
Foto: benis arapovic Alamy

Kan motverka forskningsfusk. Resultaten från offentligt finansierad forskning ska ska bli tillgängliga för alla. Publicering av resultat måste på sikt ske till en lägre kostnad utan att det påverkar kvalitetsgranskningen. För att nå dit i Sverige måste flera aktörer agera, skriver Sven Stafström, Vetenskapsrådet och Gunilla Herdenberg, Kungliga biblioteket.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.