Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/att-kasta-sten-i-glashus-gynnar-inte-klimatet/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Att kasta sten i glashus gynnar inte klimatet”

REPLIK DN DEBATT 29/6.

Lina Håkansdotter, Svenskt Näringsliv: I ett läge där Sverige för en vecka sedan eldade olja för att klara elförsörjningen väljer debattörerna att framföra osaklig kritik. 

Ett leveranssäkert, klimatneutralt och konkurrenskraftigt elsystem är helt avgörande för ökat välstånd och för att Sverige ska klara av klimatomställningen. Vi delar fullständigt bilden som artikelförfattarna målar upp, att den framtida elanvändningen kommer öka såväl i Sverige som i våra grannländer. Svenskt Näringslivs bedömning är att elanvändningen kan öka med 60 procent fram till 2045. Den främsta drivkraften bakom detta är behovet av att ställa om vårt samhälle och fasa ut användningen av fossila bränslen.

Men elsystemet står inför en rad utmaningar och det är nu mycket oroande att vi kan konstatera att risken för elbrist i Sverige aldrig har varit större. Bristen på helhetssyn och konsekvensanalys från regeringens sida är på väg att sätta landet i en svår situation.

Målsättningen med projektet Kraftsamling elförsörjning är att ta ett helhetsgrepp om svensk elförsörjning och leverera förslag på åtgärder som behöver genomföras för att inte elsystemet ska riskera hämma samhällsutveckling och den gröna omställningen. Projektet har en teknikneutral utgångspunkt och ett tydligt användarfokus. Elsystemet finns till för användarna och såväl företag som privatpersoner måste kunna lita på att el finns där man vill, när man behöver den. I en faktabaserad analys av hur framtidens elsystem bör utformas måste samtliga fossilfria kraftslag finnas med. Detta är ett ingångsvärde som skiljer sig markant från de olika särintressen som finns representerade på producentsidan.

Dialog och öppenhet är ett arbetssätt som har genomsyrat projektet ändå sedan det startades. Vi har överlag mött en bred förståelse och acceptans för hur vi arbetar från de olika forskare, myndigheter och andra organisationer som på olika sätt bidragit till processen.

Inom ramen för Kraftsamling elförsörjning har nio faktarapporter tagits fram av olika konsulter och forskare. Dessa nio faktarapporter kommer att utgöra grunden till projektets kommande policyrekommendationer. Den scenarioanalys som artikelförfattarna nämner är ett av dessa underlag. I den studeras hur ett kostnadsoptimalt elsystem skulle se ut från ett rent investeringsperspektiv. Denna analys har dock ännu inte presenterats, trots det väljer artikelförfattarna att kritisera rapporten och angripa de personer som gjort den på mycket lösa grunder.

Klimatutmaningen kräver att vi ställer om vårt samhälle. I ett läge där vi i Sverige för en vecka sedan eldade olja för att klara elförsörjningen mitt i sommaren väljer Svensk Vindenergi med flera att gå till attack och framföra osaklig kritik mot Svenskt Näringsliv. Man kan tycka att organisationer som säger sig kämpa för minskade utsläpp möjligen borde ta detta i beaktande.

Vi tycker att det är glädjande med det stora intresset som finns för vårt projekt och vi ser fram emot en saklig, faktabaserad debatt om hur vi säkerställer att Sverige har ett väl fungerande elsystem.

Ämnen i artikeln

Kärnkraft
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt