Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/att-overge-overskottsmalet-kan-leda-till-populism/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Att överge överskottsmålet kan leda till populism”

Förslag på att överge det finanspolitiska ramverket duggar nu tätt i debatten. Senast i raden är finansminister Magdalena Andersson (S) som föreslår att överskottsmålet ska överges och ersättas med ett så kallat balansmål. Vi vill varna för dessa påtryckningar, skriver artikelförfattarna.
Foto: Pontus Orre/TT

DN DEBATT 17/11. Många vill nu överge överskottsmålet i det finanspolitiska ramverket. Men det är riskfyllt. Efter den internationella finanskrisen 2008 saknade många länder med hög statsskuld utrymme för en tillräckligt expansiv finanspolitik och tvingades till den hårda åtstramningspolitik som ligger bakom de populistiska strömningarna i Europa, skriver Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.