Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Att vara den vuxne är att inse allvaret i klimatfrågan”

Oppositionspartiernas nyckfulla och oförutsägbara agerande i riksdagen under mandatperioden har varit till skada inte minst för allmänhetens förtroende för politiken. Partierna behöver växa upp och ta ansvar, skriver Isabella Lövin.
Oppositionspartiernas nyckfulla och oförutsägbara agerande i riksdagen under mandatperioden har varit till skada inte minst för allmänhetens förtroende för politiken. Partierna behöver växa upp och ta ansvar, skriver Isabella Lövin. Other: Roger Turesson

Ulf Kristersson vill vara ”den vuxne i rummet”. Men då krävs att han öppnar för en seriös diskussion utifrån väljarnas resultat på valdagen. Med ett brett regeringsunderlag behöver vi inte lämna åt slumpen vem som får igenom sin politik och riskera att Sverige tappar i klimatomställningen, skriver Isabella Lövin (MP).

Ulf Kristersson är en mycket erfaren politiker, men är han, som han själv kallar sig, ”den vuxne i rummet”? Gång på gång, (Bland annat i en intervju i DN 31/10) vill han göra gällande att han ska bilda regering om de borgerliga partierna blir större än Socialdemokraterna, även om de rödgröna partierna tillsammans är större än de borgerliga. Han menar dessutom att han kan göra detta utan att behöva anpassa sig till, eller förhandla med, Sverigedemokraterna.

Som den erfarne politiker Ulf Kristersson är vet han förstås en sak: inget politiskt parti, i synnerhet inte av SD:s storlek, ger sitt stöd till en regering utan att ställa krav på politiskt innehåll. I Gävle och Hässleholms kommuner har de borgerliga gjort just det som Kristersson säger sig vilja göra på riksnivå. Detta har lett både till ett stort SD-inflytande och till kaos i politiken; i Gävle regerar just nu alliansen på de rödgrönas budget.

När Ulf Kristersson envisas med att jämföra de samlade borgerliga partiernas storlek med enbart Socialdemokraterna avslöjar han också en annan intressant sak: han bortser medvetet från Miljöpartiet. Miljöpartiet har, ända sedan partiet bildades haft en konstruktiv hållning till samarbete längs hela den traditionella höger-vänsterskalan. Vi är ett parti av brobyggare. I kommuner, landsting och regioner sitter vi i en lång rad blågröna, rödgröna och blocköverskridande styren, just för att ta den nödvändiga vuxna rollen i att driva på så att Sverige ska ställa om till ett fossilfritt välfärdsland.

I Gävle och Hässleholms kommuner har de borgerliga gjort just det som Kristersson säger sig vilja göra på riksnivå. Detta har lett både till ett stort SD-inflytande och till kaos i politiken.

Att vara vuxen handlar inte om ordridåer, eller maktspel, utan om handling. Just nu står mänskligheten inför sin allra största utmaning någonsin. Samtidigt som världens ledare samlas till klimattoppmötet i Bonn kommer nya forskningsrapporter som understryker det enorma allvaret i situationen. Extrema väderhändelser som orkaner, skyfall och extrem torka har ökat med 46 procent bara sedan 2010, enligt WHO. Förra året ökade koldioxidhalten dramatiskt i jordens atmosfär, trots att mänsklighetens utsläpp minskade, vilket kan tyda på att ekosystemen inte mäktar med att absorbera koldioxid i samma takt längre. Koldioxidhalterna är nu uppe i en nivå som inte har setts på 800 000 år! En annan gastkramande nyhet härom veckan var att 75 procent av alla flygande insekter i skyddade områden i Tyskland har försvunnit på 25 år. Forskare talar om ”insekternas Armageddon”.

Lägg till det att forskare hittar plastpartiklar i varje del av havet från Arktis till Antarktis, till och med i dricksvatten. Om vi inte gör något så kommer vi att ha mer plast än fisk i haven år 2050. Utrymmet för rovdjur på planeten har krympt med 90 procent. Samtidigt ser vi hur USA, världens största ekonomi, just nu river upp miljölagar och lämnar FN:s klimatavtal, samtidigt som kolproduktionen förra året ökade kraftigt i landet. I detta läge är det enda vuxna förhållningssättet i politiken att se till att få stabila och demokratiska regeringar som kan visa ledarskap och styra bort mänskligheten från en katastrof.

I det ljuset är det viktigt att klargöra för väljarna att Sverigedemokraterna, som Moderaterna och Kristdemokraterna vill luta sig emot i regeringsfrågan, vill ta bort klimatforskningspengar från SMHI för att man anser det vara ”propaganda”. SD är också det enda parti i Sveriges riksdag som inte står bakom den nya svenska klimatlagen som ska göra Sverige koldioxidneutralt till 2045. SD är också det enda parti som konsekvent motsätter sig en ambitiös klimatpolitik i EU.

Världen behöver inte mer av klimatförnekelse, och svensk politik behöver mer av långsiktighet och stabilitet. Oppositionspartiernas nyckfulla och oförutsägbara agerande i riksdagen under mandatperioden har varit till skada inte minst för allmänhetens förtroende för politiken. Partierna behöver växa upp och ta ansvar. Med ett bredare regeringsunderlag kan vi få fler partier som vill göra just det, i stället för att vinna kortsiktiga poänger och ibland rentav uppfinna konflikter bara för att profilera sig. Då har vi också bättre förutsättningar att hantera vår tids stora utmaningar, utan att lämna åt slumpen vem som får igenom sin politik, utan att riskera att Sverige tappar i klimatomställningen.

Men, anmärkningsvärt nog vill den som utmålar sig som ”den vuxne i rummet” inte ha en seriös diskussion utifrån väljarnas resultat på valdagen. Såväl Liberalerna som Centerpartiet har öppnat för samtal och samarbete över blockgränserna. Det anser jag vara på tiden. Det anser jag vara ”vuxet”.

Samtidigt måste jag konstatera att de borgerliga partierna faktiskt är överens med SD om avgörande saker på klimatområdet: som att plocka bort klimatskatten på flyg, trots att svenskarnas flygutsläpp ökat kraftigt under många år. Och att skära ner var tredje krona från miljö- och klimatbudgeten, vilket skulle innebära betydligt mindre skydd av skog och natur, och att stora klimatinvesteringar och satsningar på modern, klimatsmart stadsmiljö skulle tas bort.

Moderaterna själva säger nej till höghastighetståg och vill i stället sänka bensinskatten så att det blir billigare att släppa ut fossila bränslen. Moderaterna vill också minska biståndet, ett av de viktigaste verktygen för att hjälpa andra länder till en hållbar utveckling med minskade utsläpp.

I en vuxen debatt fokuserar man på det som är viktigast. Forskarnas larm är på riktigt. Det vi läser om är inte Hollywood som marknadsför ”The Day After Tomorrow”. Orkanerna Irma, Maria, Harvey och de våldsamma skogsbränderna i Portugal, Spanien och Kalifornien med hundratalet dödsoffer hände på riktigt, bara för drygt en månad sedan. Isberget som lossnade från Antarktis i somras var två gånger större än Gotland. På riktigt.

Skredmassor efter aldrig tidigare skådade skyfall har begravt människor på riktigt i Sierra Leone i somras. Fler än tusen människor har dött i Asien efter extremt våldsamma monsunregn. Kebnekaise smälter och snösäsongen i Norrland har blivit kortare. Detta händer här och nu.

Det är det nästa val måste handla om. Våra barn och barnbarn kommer att döma oss utifrån hur vi hanterade denna fråga. Om vi inte hanterar den kan vi ha hur många gråa hår som helst, men vi kan aldrig kalla oss vuxna.

DN Debatt.10 november 2017

Debattartikel

Isabella Lövin (MP), språkrör:
”Att vara den vuxne är att inse allvaret i klimatfrågan”

Repliker

Maria Malmer Stenergard (M), Peter Danielsson (M) och Anna Tenje (M):
”Vi kräver att klimatåtgärder ska vara effektiva”

Slutreplik från Isabella Lövin:
”Kristersson tar inte klimatfrågan på allvar”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.