Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/auktoritara-stromningar-i-dag-ar-en-reaktion-pa-1968/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Auktoritära strömningar i dag är en reaktion på 1968”

Stockholms universitets studentkårs kårhus på Holländargatan i Stockholm ockuperades av studenter i maj 1968. Olof Palme kom till kårhuset i för att tala med studenterna.
Foto: Weine Lexius/TT

Vad åstadkom egentligen 1968 års revolt? Är vi tillbaka där vi började? Nej, vi lever just nu i reaktionen. Men individens rättigheter, frigörelsen av sexualitet och könstillhörighet, jämlikheten och självklarheten i det fria valet av religion, livsstil, partner, språk och utbildning har kommit för att stanna, skriver Ulf Bjereld och Marie Demker.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.