Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

Avskaffa monopolet på hämtning av hushållssopor

En fastighetsägare kan i dag inte välja en miljövänlig entreprenör för att hämta hushållsavfallet. Kommunen har upphandlingsmonopol. Som fastighetsägare har man ingen möjlighet att påverka leverantörens sätt att arbeta, inte ens när de misskött sig, som i fallet Sollentuna, skriver Sara Haasmark, på Fastighetsägarna Stockholm.

Jag, och säkert många med mig, blev mycket upprörda när Mitt i Sollentuna och SVT ABC avslöjade att sophämtningen i Sollentuna genomförs utan respekt för den miljöinsats som boende och fastighetsägare ägnar sig åt varje dag. Den av kommunen anlitade entreprenören blev fångad på film när matavfall blandades med övriga hushållssopor.

I dag kan en fastighetsägare inte välja vilken entreprenör som hämtar hushållsavfallet. Kommunen har upphandlingsmonopol. I Sollentuna är det företaget Sita som hämtar allt hushållsavfall på kommunens uppdrag.

Som fastighetsägare har man liten eller ingen möjlighet att påverka leverantörens sätt att arbeta. Eftersom kommunen handlat upp hämtningen har kommunen också ett stort ansvar att kontrollera att hämtningen sker på rätt sätt.

Det är tydligt att kommunens kontroll har brustit. Oavsett om entreprenören varit lat eller medvetet fuskat borde kommunens kontroll ha upptäckt det.

Så vad kan en fastighetsägare göra i det här fallet? Är det möjligt att komma till rätta med problemet? Det enda rimliga i fallet Sollentuna är att kommunen kompenserar fastighetsägare och hushåll nu när tjänsten bevisligen inte tillhandahållits på rätt sätt. Annars finns en uppenbar risk att både boende och fastighetsägare tappar förtroende och intresse för miljövänliga lösningar. Ett helt system med miljösmart avfallshantering kan på kort tid komma att raseras.

I förlängningen behövs en översyn av dagens system med monopol på hämtning av hushållssopor. Med valmöjlighet och konkurrens minskar risken för såväl fusk som slarv betydligt.

En fastighetsägare som själv kan välja entreprenör kan också ställa krav och följa upp hur hämtning genomförs. Med valfrihet följer en möjlighet att välja bort den som inte sköter sitt åtagande.

Monopolet för hämtning av hushållsavfall är inte något som är unikt för Sollentuna utan gäller i hela Sverige. Att Sollentuna nu har hamnat i fokus beror på att den felaktiga hanteringen kom på film.

En enkel lösning är att införa den modell som gäller för hämtning av grovsopor i många städer. Då har fastighetsägaren ett antal entreprenörer att välja bland. Dessa är kontrollerade och godkända av kommunen, men ingen har monopol på hämtning i hela kommunen.

För hushållssopor gäller i dag att kommunen handlar upp en entreprenör som fastighetsägaren sedan är tvungen att använda. Fastighetsägaren betalar en avfallstaxa till kommunen, oavsett om entreprenören sköter sig eller inte. Alla klagomål måste gå genom kommunen, som har ett avtalsförhållande till entreprenören.

I fallet med Sollentuna säger boende i bostadsrättsföreningen i Sollentuna att problemet pågått under mycket lång tid trots upprepade klagomål, vilket tydligt visar på kommunens bristande förmåga att följa upp entreprenörens åtagande.

Sollentuna kommun måste omedelbart agera så att förtroendet för den egna avfallshanteringen inte ytterligare försvagas. En första viktig signal är att ge Sollentunaborna kompensation för det fel som pågått under en längre tid. Sollentuna kommun har nu en möjlighet att göra något bra av den eländiga situationen. Inför en större valmöjlighet, avskaffa monopolet och underlätta för fastighetsägare att göra miljövänliga val.

Sara Haasmark, expert förvaltningsutveckling, Fastighetsägarna Stockholm.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.