Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Bara genom samarbete kommer vi framåt i förorten”

Foto: Scanpix
Återupprätta tryggheten. Alliansen har gjort resursförstärkningar i mångmiljardklassen i ytterstaden. Men det finns alltjämt många ungdomar mellan 18 och 29 år som vare sig arbetar eller studerar, särskilt i Järvaområdet. Att ändra på detta är en av våra största utmaningar,  skriver fem ledande moderater i Stockholm.

Sedan natten till måndag har människor i stora delar av Stockholm drabbats av våldsamma upplopp med bränder och skadegörelse. Det handlar om ett grovt våld som organiseras bland annat via sociala medier och utövas av personer som bor i olika delar av Stockholm med omnejd eller har rest hit enbart för att delta i våldsamheterna. Att få stopp på skadegörelsen och kriminaliteten är den första uppgiften samhället måste lösa för att trygga vardagen för alla människor i Stockholm som just nu drabbas av våldet.

Argumentet att ödelägga hela samhällen, exempelvis skolor, förskolor, butiker, samhällsservice, bilar och attackera räddningspersonal som ett sätt att föra dialog kan aldrig accepteras. Det hänger inte ihop. Föräldrar och andra engagerade i området vittnar om att de som är ute på gatorna i många fall kommer utifrån, de har kommit bara för att ställa till konflikt och förstörelse. De talar definitivt inte för den stora majoriteten som bor och trivs i sin del av Stockholm.

Den långsiktiga uppgiften att stärka och utveckla hela Stockholms ytterstad påbörjades på allvar 2007 av alliansen med en särskild strategi för att lyfta stadsdelarna kring Järvafältet. Det är ett brett arbete som syftar till att utveckla ­boendemiljön, skapa trygghet i vardagen, stärka utbildning, jobb och företagande i nära dialog med de boende. Över 15 000 Järvabor har deltagit i dialogen, där över 30 000 synpunkter kommit in och väglett stadens arbete.

Resursförstärkningarna till ytterstaden är enorma, i mångmiljardklassen, sedan lliansen tog över. Det småskaliga arbetet med att stärka föreningsliv, frivilliga krafter och sociala nätverk är långt mer systematiskt än i andra delar av staden. I Järva har vi inrättat medborgarvärdar och trygghetsvärdar – personer som har en stark lokal förankring som har arbetat upp en trovärdighet i relation med boende, polis och stadsdelens verksamheter. En annan viktig del är att vi helrenoverar lägenheterna i miljonprogrammet till en kostnad av i genomsnitt en miljon kronor per lägenhet. Detta görs i nära dialog med hyresgästerna för att se till att ingen ska behöva flytta till följd av upprustningarna.

Det finns alltjämt många ungdomar mellan 18 och 29 år som varken arbetar eller studerar, särskilt i Järvaområdet. Att ändra på detta är en av våra största utmaningar. Sedan vi startade upp Jobbtorg Stockholm 2008 har över 17 000 personer fått stöd att gå från ekonomiskt bistånd till arbete, studier eller annan egen försörjning. Långtidsarbetslösheten har på ett år gått ner från 6 024 till 5 442 personer. Vi ger oss inte förrän alla som har förmåga och vilja att arbeta eller studera gör det. I Stockholms stad finns även ett socioekonomiskt tilläggsanslag i grundskolan för att alla elever ska få goda förutsättningar att utvecklas.

Den som vill lämna ett kriminellt liv bakom sig måste få stöd att göra det, och varje person ska mötas utifrån sina individuella förutsättningar. Vi ska nu fortsätta stadens satsningar på ett sammanhållet Stockholm och utveckla såväl uppsökande verksamheter som coachning.

Det är inte frånvaron av politiska satsningar som är problemet eller ytterligare resursförstärkningar som är lösningen. Kärnan i att skapa hopp för framtiden är snarare att alla ska ha en meningsfull vardag med jobb eller studier.

Det finns varken enkla lösningar eller snabba resultat. Bara genom samarbete kommer vi framåt. Vi vill därför mana alla de goda krafter som verkar i Stockholms ytterstadsdelar att tydligt ta avstånd från våld och förstörelse och tillsammans med oss fortsätta arbetet med att återupprätta tryggheten och framtidstron i hela Stockholm.

Sten Nordin (M) kommunstyrelsens ordförande

Ulla Hamilton (M) arbetsmarknadsborgarråd

Joakim Larsson (M) ytterstadsborgarråd

Regina Kevius (M) idrotts- och stadsbyggnadsborgarråd

Anna König Jerlmyr (M) socialborgarråd

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.