Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/bara-kapitalismen-kan-ge-den-omstallning-som-behovs/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Bara kapitalismen kan ge den omställning som behövs”

REPLIK DN DEBATT 31/12.

Richard Murray, nationalekonom: I en marknadsekonomi ägnar sig företag åt sådant som är lönsamt. Vad det handlar om är att utnyttja den kraften för klimatets räkning.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det är lätt att sympatisera med Alf Hornborg när han skriver att vår välfärd och levnadsstil i den rika världen är avhängig billiga råvaror från och lågbetald arbetskraft i fattiga länder. Och grön teknik i form av elbilar och vindkraft kräver ännu mer av samma vara. Jag är också helt överens med Hornborg om att ny teknik inte är lösningen på klimatkrisen – i alla fall inte hela, kanske bara en mindre del.

Men när han skriver att ”det inte i första hand är tekniken som behöver utformas på nya sätt, utan den globala ekonomin” blir budskapet direkt kontraproduktivt.

En liten men ganska talför grupp miljö- och klimatengagerade personer argumenterar för att vi måste byta ekonomiskt system. Det är en fullt förståelig reaktion på det system – marknadsekonomi, kapitalism, global frihandel – som fört oss till randen av avgrunden. Men vad är alternativet – planekonomi?

Allt tal om att byta ekonomiskt system fördröjer eller till och med förhindrar omställningen.

Vad kritikerna felaktigt läser in i det kapitalistiska marknadssystemet är att ett sådant med nödvändighet måste utarma jorden, plundra fattiga länder och förslava dessas arbetskraft.

En förbisedd egenskap hos kapitalism, marknader och fri handel är att systemet inte har något eget mål utom att företagen måste gå med vinst. Därför kommer de att ägna sig åt oljeutvinning om det är tillåtet och lönsamt. Är det inte tillåtet, medan det är lönsamt att tillverka och sälja solpaneler, så kommer företagen göra det.

Den bistra sanningen är att endast en kapitalistisk marknadsekonomi har en chans att åstadkomma den enorma omställning av hela världsekonomin som måste ske. Tillräckligt snabbt. Det gäller att maximalt utnyttja kapitalistiska företags vinstintresse, och att göra det så att vinstintresset till 100 procent inriktas på koldioxidfri produktion. Det kräver en hårt styrd marknadsekonomi. Såväl vänstern som högern får överge sina ideologiska invändningar.

Den kraft marknadsekonomin har att styra om produktion och konsumtion är oöverträffad. När handel med utsläppsrättigheter inom EU infördes, och möjligheter skapades för att köpa utsläppsrättigheter genom att investera i koldioxidminskningar på andra håll i världen, bildades på bara någon månad en uppsjö av fonder med miljarder dollar i detta syfte. Nu när det blivit lönsamt att köpa och köra elbil växer produktion och köp i rasande takt. Att åstadkomma detta med detaljerade politiska beslut går alldeles för långsamt.

Näringslivet världen över står berett att köra i gång. Nu gäller det att utnyttja denna kraft. Allt tal om att byta ekonomiskt system fördröjer eller till och med förhindrar omställningen.

Omställningen kommer att skapa sociala och ekonomiska problem. Det måste regeringar över hela världen avsätta stora summor för att hantera. Intäkter från koldioxidskatter och klimattullar kommer att kunna utgöra en betydelsefull finansieringskälla.

Ämnen i artikeln

Klimatet

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt